За проекта

Една улица в Пловдив e фокус на градски събития. Това е ул.Отец Паисий, успоредната улица на Главната, където винаги е имало паралелна градска култура. Липсата на култура на “забелязване” на съвременните градове е един от основните проблеми на емиграцията. В такъв смисъл най-атрактивни за имигриране са забелязаните и окултурени градове.

Под мотото “Успоредната градска култура” през 2010 година Фондация Отворени Изкуства инициира и реализира културен проект “Улица Отец Паисий” с историческа, етноложка и арт част, с който започна разкриването на този потенциал. Изданието премина в два етапа – изследователски дейности през февруари и март 2010 и обществени събития – културен фестивал през април и май 2010. По време на Културния фестивал „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” в рамките на два месеца на улицата се проведоха разнообразни събития – две изследователски изложби, посветени на миналото и настоящето на улицата, уикенд-фестивал, съпътстваща програма през май от изложби, четения, лекции, беседи. Бяха издадени книжка и карта на улицата.

Проектът Улица „Отец Паисий“ на Фондация „Отворени Изкуства“ от февруари–май 2010 година постави началото на ново обговаряне на историята и настоящето на този неизследван градски топос.

След изследователските, етноложки и архивни задачи, на които акцентира първото издание, второто издание на проекта УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ 2011 се провежда в концентриран времеви формат. Реализира се обществената му част – уикенд феста УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ.

 

ПРОЕКТ УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ ПЛОВДИВ
Facebook www.facebook.com/otets.paisiy.street
Youtube http://www.youtube.com/user/OtetsPaisiyStreet
Снимки www.flickr.com
Блог 2010 www.ulica-otec-paisiy.blogspot.com
Проект 2010 ПРЕДИ – АЙЛЯК – СЕГА www.openarts.info/street

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.