Участници

Фестивал “Улица Отец Паисий – Поведение”
7 – 9 юни 2013, Пловдив

 

OPposition – активирай изоставен билборд с изкуство
Конкурс за артистичен дизайн на билборд, организиран от фондация „Отворени изкуства“ 

„Ъпгрейд – тук и сега!”, 2013 / “Upgradehere and now!”, 2013 - Лъчезар Бояджиев / Luchezar Boyadjiev

Името на близкия ресторант е добър повод да си спомним отново за Античността, откъдето е произлязъл и Пловдив, градът-домакин както на ресторанта, така и на улица „Отец Паисий”. А възрожденецът, чиято памет почита с името си тази улица, е винаги живо свидетелство, че да се помни и „ъпгрейдва” миналото и историята е необходимо.

Замествайки прословутата златна ябълка с по-скромната, но по-сладка златна круша в още по-прословутата сцена от античната гръцка митология – „Изборът на Парис” (във визуалната интерпретация на Рубенс от 17 в.), сцена, след която се стига до Троянската война, Илиада и дори до филма „Троя” от последните години, ние искаме да „ъпгрейдваме” както митологията и миналото към реалността на една улица в Пловдив, така и улицата към миналото и митологията!

—-

Лъчезар Бояджиев е роден през 1957 г. в София, където живее и твори. Член-основател е на Института за съвременно изкуство – София. Като съвременен автор той работи с лични интерпретации на обществени процеси, с градска визуалност и намеси в публичното пространство. Има множество участия в конкурси, реализира самостоятелни и групови изложби по целия свят. До момента е излагал свои работи в биеналета в Русия, САЩ, Сингапур, Турция, както и в групови изложби в Германия, Англия, Бразилия, Унгария, Италия и други страни по света. В България през 2010 година представя самостоятелна изложба “Художник в депото” в Софийска градска галерия, омесвайки в едно лични истории и исторически обстоятелства, формални белези и емоционални състояния. Друга самостоятелна изложба открива през 2011 г. в Русе – “Локално затопляне” в галерия Приятели. В проекта си художникът се обръща с ирония и хумор към динамиката на локално и глобално, лично и обществено, реално и въображаемо. В текста на концепцията си за изложбата авторът споделя: „Винаги съм се чудил защо и как т. нар. глобални работи засягат мене и семейството ми, града и махалата ми, приятелите ми и така нататък.” Лъчезар Бояджиев има явен принос в съвременното българско изкуство – като творец, като своеобразен разпространител на определени концепции, а и като личност, която спомага за формирането на цялостния контекст.


Николай Карагеоргиев – Трио е музикален проект на виртуозния китарист Николай Карагеоргиев, в който участват още двама български музиканти – Александър Леков – бас и Начо Господинов – барабани.

Китарното джазово трио изпълнява пиеси, написани от Николай Карагеоргиев и Александър Леков, както и някои култови парчета на световните китарни величия като John Scofield, Kurt Rozenwinkel, Pat Metheny и др.


„Кирковец на сянка не седи – кирковец сянка пази!” – представяне на Виртуалния музей на PELSA във връзка с 55 годишния юбилей на ЕГ „Пловдив”

В изложбата ще се представи новосъздадения Виртуален музей на PELSA във връзка с 55 годишния юбилей на Английската гимназия (ЕГ „Пловдив“), който ще се празнува на 8-9 юни 2013 г. Изложбата съдържа фотоси от създаването на гимназията до наши дни. Ще се прожектират филми, свързани с историята на училището. Организатори на събитието са: PELSA Plovdiv Club и ресторант „Златна круша“. Изложбата може да бъде видяна от 1 до 30 юни.


Книжарница „Консервна“
Литературно четене

Антикварна книжарница “Консервна” ще се включи във фестивал “Улица Отец Паисий”, 2013 с литературно четене на пловдивски автори.


Фризьорски салон „Арлет“
„Street haircut“ – интерактивна акция

Фризьорите от „Арлет“ – Пловдив ще разкрият пред салона  арт отношението си към професията. Ще направят демонстрация на най-новите трендове в прическите за 2013 г. Екипът на „Арлет“ ще покаже, че фризьорството е преди всичко изкуство. Всеки желаещ ще бъде консултиран как да се грижи за косата си в домашни условия. От 16 до 19 часа на 8 юни цените в салона ще са специално намалени за събитието (подстригване – 10 лв., боядисване с L`oreal – 38 лв.).


Aрменски културно-информационен център и арменски скаути Хоментмен

„24 април 1915 г.“ (изложба)


Прожекция на филмите„Чифликът на чучулигите“ и  Документален филм на Армин Вегнер

„Чифликът на чучулигите“/„La Masseria Delle Allodole“ (Италия-България-Франция-Испания, 2007, 120 мин.)


Aтелие „Upside Down“:
„Как се прави щампа?“- уъркшоп и „PS 1 Challenge“ – игри

Ателие „Upside Down” са Божана Котупова, Рангел Гидиков и Иван Петров. По време на фестивал Улица Отец Паисий, 2013 те ще проведат  уъркшоп на тема „Как се прави щампа?” и ще дадат възможност на посетителите да създадат сами своя тениска с щампа.

За феновете на игрте PlayStation 1 ще бъде свързан със стар телевизор и всеки желаещ ще може да играе на него. Ще се проведе състезание по двойки и по-добрите ще спечелят оригинална тениска с щампа от Ателие „Upside Down” на половин цена.


Le petit monde

Заведението Le petit monde ще се включи във фестивала с богата програма, включваща изложбата „Автентичност и пловдивски улици“ на Росен Танев и приятна акустична вечер с топла музика в компанията на група Н.Е. (Георги Георгиев-китари и вокали, Димитър Станков-китари, Камен Балджиев-ударни).


„В града и отвъд“ – изложба на Димитър Бочуков, Десислава Димчева, Росица Бочукова, Христофор Балабанов, Гергана Табакова

Програмата на Le petit monde ще включи и изложба на млади пловдивски артист, включваща живопис, плакат и фотография.


“Гласът на струните” – концерт
Звездана Новакович (Словения) – арфа, вокал и София Хьогстадиус (Швеция) – цигулка, вокал

 


Aвторска изложба IVANOVA
Бутик „IVANOVA”

В един от най-новите модни магазини на улицата освен дрехите и аксесоарите на пловдивската дизайнерка Иванова ще може да бъде видяна и нейна авторска изложба.


„Динамика в мрака-светлина“
Ева Петкова
Галерия “Пиронеса”

Галерия “Пиронеса” ще се представи проекта на Ева Петкова “Динамика в мрака-светлина”, който ще включи 6 метални скулптури, изложени както в самата галерия, така и в градска среда.


Магазин „Baraka”
Арома-психо тест „Уличници ли сте?“ – акция

Магазин „Baraka” питат: На улицата или по пантофи, къде се чувствате по-добре? Направете този тест и ще разберете накъде ви влече. Дали към улицата – с нейната показност и суета, но непредсказуемост и волност или топлината и уюта на дома, където генерирате сетивност и хармония?

От магазин „Барака“ ще провокират нагласите и носа на посетителите и току-виж някои открият, че никога не са имали нужда от домашен халат, а само от  кожено  яке и парфюм. Отклоненията в едната или другата посока ще се лекуват с ароматерапия, психолог и доза ирония.


Еротичен магазин „Купидон“
„Поведението ТАБУ“ – интерактивна акция, изложение

За посетителите на фестивал Улица Отец Паисий, 2013 Еротичен магазин „Купидон“ ще подготви  изложение на ръчно направени БДСМ аксесоари (маски, камшици, белезници и т.н.). Ще се организират и игри с публиката:

1. Кой познава по-добре половинката си? – на две или три двойки ще се задават въпроси за личните им отношения и навици. Двойката с най-много верни отговори ще получи награда.

2. Секс образование – викторина с образователни въпроси към публиката. При всеки верен отговор ще получават награда – домашно направени курабии и сладки под формата на мъжки и женски полови органи.

3. Предизвикателство за двама – различни задачи, които участниците ще изпълняват с вързани очи, ръце или крака.

Еротичен магазин „Купидон“ ще забавлява публиката с боди арт на живо, музика и балони с нестандартни форми.


„Харлем шейк“ за Васил Бамбурски
Хосе, Станимир Навущанов, DJ Nearly Dog & Zappa TV

Спенс, Орхан Мурад, Сърмата Хари, БК Академик Пловдив, Ангел Рахов (Ботев Пловдив), Рангел Абушев (Локомотив Пловдив), Цонка Вайсилова, Христо Данев (учителят уволнен за участието си в Харлем Шейк).

Харлем Шейк е странен феномен. В рамките на 3 месеца има над 5 млн. клипа в Интеренет. Видеа се заснемат от всички точки на света, от хора от всякакви слоеве на обществето. В този момент възниква въпросът от къде тръгва всичко това и защо толкова бързо хората приеха тази идея? Дали това е мода, дали е начин на себеизразяване, дали е част от усещането за глобално общество или нов вид комуникация? Разбира се, в България Харлем Шейк стана известен с това, че уволниха учител, който участва във видео с негови ученици и то в класната стая.

Харлем Шейк е радост към живота. Той няма за цел да обиди някой, да търси да злоупотреби с нищо, напротив – това е непринудена забава, която се появи в момент на интересни промени в съвременното общество.

Харлем Шейк може да бъде разгледан и като благотворително събитие. В съвременна България се налага все по-често да чуваме за хора, които се нуждаят от спешна операция, за които постоянно се събират пари. Появиха се множество кампании с благоворителна цел и всички те търсят варианти за набиране на средства, а обществото от своя страна започва да се затваря в себе си и да притъпява своето чуство за състрадание. Натрупаната негативна информация от ежедневието ни кара да отбягваме зова за помощ на хора в нужда. За това с Благотворителния Харлем Шейк искаме да направим този призив и то с нещо позитивно. Защото ние искаме да върнем Васил към живота.

Проектът включва:

- прожекции на Благотворителния Харлем Шейк, както и Филмът – Благотворителен Харлем Шейк за Васко на закрито или открито в рамките на Фестивала;

http://vbox7.com/play:e0d3486f4b

http://vbox7.com/play:80b9de5a57

- DJ парти с видео прожекции – цитати от филма и неизлъчвани кадри с участието на DJ Nearly Dog & Zappa TV


Базар “Мон бижу”

В рамките на фестивала ще се проведе базар “Мон бижу”, в който множество участници ще изложат ръчно направената си продукция – бижута, дрехи и т.н. Базарът ще включва и битак, на който всеки може да продаде или размени ненужните от вкъщи вещи.


Импровизации на “Ха-ха-ха Импротеатър”

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България.

Създадена е на 5 юли 2009 г. от петима актьори, дипломирани в класовете на Крикор Азарян, Снежина Танковска и Димитрина Гюрова.

След упорити тренировки в паркове и апартаменти (защото при импровизациите няма репетиции) и след плах показ пред най-близките приятели, групата решава да направи своето първо представление ХаХаХа ИмПро #1. Датата е 19 декември 2009 г. Мястото е читалище „Славянска беседа“.

Постепенно към групата се присъединяват още професионални актьори. Други си тръгват.
Пробват се и с жени. Както и с непрофесионални актьори.

Трупата участва на различни форуми и фестивали като: Беглика, TEDxBG, Buskers Play In, Ржана, Горичка, София диша, Въздухария. Играят и на открити места като Борисовата градина, парка на Военната академия и пред Народното събрание. Играят на различни места: Модерен театър, Микстейп *5, Учебен театър на НАТФИЗ, като тяхно постоянно място за момента е кино Влайкова.


„S–R – психологически сесии“ – лекция
Фондация „Качество за живот“, водещ: Тоня Зозикова

Събитието, организирано от фондация „Качество на живот“ ще представи SR – психологически сесии на тема “Поведение”. В първата част ще се се направи кратка интродукция за това как се разбира поведението в психологията. Във втората част ще бъдат представени различни елементарни психологически тестове и всеки ще може активно да участва и да подложи на тест собственото си поведение и личност. Събитието ще бъде подготвено под надзора на психолога Десислава Иванов. Водещ ще бъде Тоня Зозикова.


SPECTRUM MUSIC LAB: Китарен уъркшоп
проект на Stage 51, водещ: Светлин Стайков

SPECTRUM MUSIC LAB е образователен проект, по идея на екип от музикални дейци-утвърдени специалисти по електрическа китара и музикални мениджъри с опит в работата с млади подрастващи музиканти. Това са: Светлин Стайков  – дългогодишен преподавател по електрическа китара, изпълнител, композитор, преподавател в Академия за Музикално Танцово и Изобразително изкуство – Пловдив. Атанас Шишков китарист, участник в редица прояви с международно значение като например Ziua Chitarelor – 3 в Букурещ.

SPECTRUM MUSIC LAB стартира в края на 2010 г. и e създаден с цел да подпомогне и оптимизира процеса на обучение по електрическа китара посредством:

 - осигуряване на място за сценична изява на обучаващите се в неформална среда;

 - популяризиране на инструмента електрическа китара в контекста на нуждата от повече творчески занимания за младежта;

 - представяне на различни музикални произведения и  изпълнители от нашата и световна сцена във вид на лекции и упражнения;

 - придобиване на знания и умения за работа с разнообразна сценична апаратура,настройки  /back line/;

 - изнасяне на уроци на  живо от световно известни майстори на китарата,поканени от организаторите специално за случая;

SPECTRUM MUSIC LAB се провежда ежеседмично на сцената на Център за сценични изкуства STAGE 51 в Пловдив под формата на китарни клиники и майсторски класове,по свободно избрани теми, водени от организаторите и от гост музиканти, които изпълняват произведения с помощта на бекинг трак или група. Изпълненията се обсъждат от гледна точка на специфични проблеми – музикални, технически, естетически. Участниците се поощряват да изразят своето виждане с пряко участие на сцената. През годините гости на  SPECTRUM MUSIC LAB са били имена като Стенли Джордън и Дамян Пейчиноски.


Aкция на цирк „Кумбо“
Цирк „Кумбо“

Кумбо е пътуващ из Европа проект, създаден от международен колектив от независими артисти.

Театралните и цирковите умения са главните предмети, които Кумбо комбинират, за да създадат различен културен бекграунд, Проектите на Кумбо включват интерактивни игри, изследващи човешкия психо-физиологичен баланс. Кумбо се стремят да създадат отворено пространство за идеи и магия, да разпръснат надежда и позитивни изживявания за деца и младежи чрез уъркшопи и пърформанси като алтернативни форми на обучение.


PLOVEDIV – фото-акция

Екипът, стоящ зад една от новите емблеми на Пловдив – PLOVEDIV – за пореден път ще организира събитие, носещо много позитивни емоции и усмивки. Посетителите на фестивала ще могат да си правят правят снимки със специално изготвен за акцията декор.


Работилница и фото-акция на магазин „На тъмно“, Пловдив

„На тъмно“ ще организират импровизирано фото студио. Ще подканват посетителите да се снимат като застават зад рамка. Ще им показваме табелки с различни типове настроения и поведения, а те ще ги изразяват. На всеки посетител ще се прави снимка. В допълнение към фото емоцията, снимките ще бъдат публикувани във фейсбук страница на „На тъмно“,  където ще има гласуване за тях и ще има награди за най-харесваните кадри. Магазин „На тъмно“ отново ще отвори и работилница за значки, където всеки може индивидуално да изрази себе си.


Комикс-джем и представяне на българското комикс издание “Ко-миксер” – уъркшоп, презентация
Милена Симеонова, Славина Симеонова, Ива Груева, Ивайло Драганов

Екипът на списание „Ко-миксер” са Милена Симеонова, Славена Симеонова и Ива Груева. Срещат се, докато учат Анимационно кино в НБУ. Свърза ги това, че са запалени по комикси – обичат не само да ги четат, но и да рисуват свои. Мислят, че комиксите имат своето място в България. Затова смятат, че това изкуство трябва да е по-широко застъпено в страната ни и решават да се впуснат в този проект.

„Ко-миксер” е периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, без продължение, които са обединени под една тема, различна за всеки брой. Стремят се към пъстрота на комикс стиловете, затова предоставят свобода в художествените изразни средства и в интерпретирането на темата. Автори в изданието са както млади българи, привлечени от това изкуство, така и гости от чужбина.

Проектът, с който ще се включат във фестивала „Улица Отец Паисий”, 2013 е комикс-джем – групова импровизация в комикс форма. Участниците заедно ще създават общ комикс, като един рисува първия панел и всяка следваща картинка се прави от различен човек. Така се получава история без предварителен сценарий, като рисунките се базират на това, което са измислили предните участници. „Ко-миксер” канят всеки, на когото му се рисува да се включи в играта!


Валентина Портева
„Родителство по Монтесори – как да помогнем на нашите деца да растат смели, самостоятелни и любознателни“ – лекция

Валентина Портева е дипломиран педагог в Германия Монтесори, собственик и управител на Първата Монтесори Къща в Пловдив. След дипломирането си в  Монтесори Асоциацията (Германия), заедно със съпруга си открива Детска Къща Вален Монтесори в Пловдив. В Детската Къща се работи по метода на обучение на Мария Монтесори. С желание и любов събират света на детето в двете му ръчички, съобразен с особеностите на възрастовото му развитие във всеки един етап, неговите желания и потребности. Под мотото “Помогни ми да се справя сам!“ децата се развиват съобразно вътрешния си биологичен план. Благодарение на специално разработените Монтесори материали и подбраната работна среда във Вален Монтесори, децата натрупват практически опит, което ги прави уверени, самостоятелни и независими.


Бавното родителство като стил на поведение. Да играем устойчиво с екологичните играчки PlanToys.

PlanToys са семпли дървени играчки, които предоставят множество възможности, съпътстват детското развитие, носейки радост и подхранвайки детското въображение. Те оставят усещането за вълшебство. Устойчивата ИГРА е начинът, по който PlanToys работи. Устойчивост в идеите, културата, дизайна, подбора на материалите, методите за рециклиране и повторна употреба на суровини.

По време на фестивал Улица Отец Паисий, 2013 PlanToys ще въвлекат родителите в света на играта. Ще предоставят на деца и родители възможността да правят нещо заедно, забавлявайки се. Спонтанната игра обогатява физическото, социално, осезателно и интелектуално развитие на децата. А когато родителите вземат участие в играта на децата си, те се превръщат в тяхната най-добра играчка.


Борис Ковачев
Работилница за камера-обскура  – уъркшоп

Борис Ковачев e практикуващ зъботехник от 10 години. В годините след дипломирането си през 2004 преминава множество специализации и квалификационни практически курсове под ръководството на утвърдени специалисти от цял свят. Наред с това работи като демонстратор, инструктор и лектор на свободна практика, като провежда курсове, семинари и обучения за зъботехници в България и чужбина. Фотографията е силна страст в живота му. Заема се с изучаването й заради зъботехниката – като средство за документиране на клинични случаи, лабораторни техники и похвати, както и за онагледяването им в научните му публикации. Твори в разнообразни формати и на различни медии. Към настоящия момент авторът е осъществил  две самостоятелни фотографски изложби. През януари 2013 г. съвместно с Димитър Механджийски прави изложба на фотограми върху рентгенов филм в Galerie ZeitZone, Берлин, Германия.


Светла Тодорова
„Визуалното мислене – спящият творец във всеки от нас“ – Творчески сесии FLOW
уъркшоп, разговор

Tворческите сесии FLOW са кратки интерактивни обучения, насочени към хора със свободни професии, към студенти и артисти, към учители и обучители; към всички, които искат да развиват умението си да мислят творчески.

“Flow” се нарича състоянието на пълна концентрация върху дадена дейност, свързано с усещане за целенасоченост, удовлетворение и щастие. В състояние на флоу ние сме изключително продуктивни, мотивирани, свързваме се с най-добрата част от себе си. Творческите сесии FLOW имат за цел не само да споделят техники на работа по конкретната тема, а и да показват възможности да (пре)откриваме живата, творческа част във всеки от нас, независимо дали се занимаваме с “изкуство” в общоприетия смисъл на думата.

Автор и фасилитатор на Творческите сесии FLOW e Светла Тодорова – обучител и съавтор в www.mosaicafe.com – блог за обучители и за всички, които се интересуват как да раждат с лекота ценни идеи и как да представят тези идеи по вдъхновяващ начин.

Във фестивал Улица Отец Паисий, 2013 FLOW ще проведат уъркшоп, в рамите на който ще се мисли и експериметира по следните въпроси:

Какво е визуално мислене? Защо е важно да можем да визуализираме идеите си?
Митът “Аз не мога да рисувам”.
Как да използваме елементарни символи и предмети, за да изобразяваме идеите си?
Как да рисувамe за секунди човечета, с които да онагледяваме идеите си?


„Икономическа библиотека“ и фондация „Бауерзакс“, България
„Икономически игри” – интерактивна акция, игри

Фондация Бауерзакс провежда семинари, курсове, лекции, конференции и обучения; създава мрежа от контакти и си съдейства със сходни български и чуждестранни организации; разпространява информация и ноу-хау; създава информационни центрове и интернет портали, както и библиотеки за хуманитарни и социални науки; инициира, разработва и изпълнява проектни идеи и проектни предложения и др.

„Икономическата библиотека” е учредена през април 2013 г. Книгите, които предоставя са от области като политическа философия, история, маркетинг, икономика и психология, като е обърнато специално внимание и на специализираната литeратура, подходяща за студенти и ученици. Целта е изграждането на специализиран център за хуманитарна литература на територията на град Пловдив, какъвто до момента липсва и повишаването на нивото на информираност сред гражданите.

Чрез организирането на „Библиотека на открито” Фондация Бауерзакс чрез постоянно действащата в гр. Пловдив, ул. Капитан Райчо 52 „Икономическа библиотека” ще представи интересни заглавия от своята колекция. В реализиране на събитието ще бъдат активно ангажирани и посетителите на фестивал „Улица Отец Паисий”. За целта ще се проведат няколко забавни и добре познати игри:
1. „Икономически скрабъл“ – използвайки откритото пространство на улица „Отец Паисий“, ще се проведат бързи игри на скрабъл с продължителност 30 мин. с променени правила. На една маса участниците ще могат да премерят сили в знанията си по икономически и обществени науки, като се стремят да подредят термини, част от икономически и философски речници. Времетраене: 5 часа в рамките на първия ден;
2. „Кой е авторът?“ – куиз, в който участниците ще се стремят да разпознаят цитати от известни автори. Ще бъдат раздавани разделители за книги с образ на автора, като трябва да свържат образа и  цитата под него с име на автор по приложен списък. Времетраене: ще съпътства „Икономически скрабъл“ и „Монополизирай улицата“;
3. „Монополизирай улицата“ – игра на монополи, като правилата на традиционната игра Монополи ще бъдат променени. На дъската за игра образите на имотите ще бъдат заменени с умалени снимки на сгради, разположени на улица „Отец Паисий“. Времетраене: 5 часа, в рамките на следващия ден. Всяка игра е с продължителност между 30 мин. – 1 час.
Предвидени са и награди за победителите от игрите – книги от колекцията на „Икономическа библиотека” и читателски карти.


 „Гола консумация“
КЕКС – Кулинарно експериментален колектив, София
кулинарна акция

КЕКС се включва за втора поредна година във фестивала с инсталационен пърформънс от отворен тип.
Проектът представлява адаптация на японския обичай ниотаймори към кулинарните и естетически особености на балканския регион. Макар в родината си тази практика, която се изразява в сервиране на суши върху голи женски тела, да не е широко разпространена, тя е добила особена популярност в западното консуматорско общество. Привърженици на тези мероприятия в САЩ и Европа ги определят като вид изкуство и са готови да платят скъпо, за да участват.
КЕКС ще даде възможност на публиката да се включите в първото такова кулинарно събитие в България. Проектът има за цел да провери както груповата, така и индивидуална склонност за трансконтекстуализация и на други обичаи.


Огнян Читаков, Jamja и Гайо Шоколад
„Вкаменен шоколад – течен камък“

Съвместният проект на Огнян Читаков и Гайо Шоколад е изследване на поведението на материалите: камък и шоколад. Как поведението на твореца влияе на състоянието на материята? Как общуването на двата материала е способно да разбие оформени представи и очаквания? Как взаимодействието творец-материал изгражда нов поглед?

Огнян Читаков е изявен млад скулптор, за който скулптурата е начин на мислене, начин на общуване, начин на живот и отношение към околния свят. Негова страст е камъкът: древен, свещен. Камъкът е неговото изразно средство.

Работилница “Гайо Шоколад” възпява една друга древна материя, позната от хилядолетия от древните цивилизации: шоколада. Шоколадът е също както скулптурата форма, технология, изкуство.

В пърформанса ще се включи и музикантът Jamja, който ще прави sound sculpture.


„Артистът присъства формално на земята“
Красимир Г. Добрев

Във фестивала ще се включи и сливенският артист Красимир Добрев с едно необикновено присъствие, което ще провокира въпроси за изкуството, ролята на артиста.

За Красимир Добрев: Завършва живопис в НХА, София /1988/. Доцент по цветен етюд и сценография – АМТИИ – Пловдив. Носител на наградите – на списание “ИЗКУСТВО/ART IN BULGARIA” за “Най-добър млад автор”/1995/, награда “Сирак Скитник” /1999, 2001/, национална награда “Христо Г.Данов” в категория „Издание за деца” /2004/ , награда за живопис от конкурса за съвременно българско изкуство на  М – Tel за 2005 година. Резидент в Сите Интернасионал Дез` Ар – Париж /2007/. Член – основател на група “ДИСКО’95” /1995-1999/.


Представяне на списание „Granta“
Светлозар Желев и Манол Пейков (изд. „Жанет 45“)

“Granta” е едно от най-известните списания за литература в света. Вече има и българско издание, чийто трети брой предстои да бъде издаден в най-скоро време. Българското издание ще бъде представено от главния редактор Светлозар Желев и Манол Пейков от издателство “Жанет 45″.


Представяне на сп. „Страница“
С участието на: Младен Влашки, Александър Чобанов, Александър Христов, Нина Желязкова
Разговор на тема „Литературно поведение и литературни поколения”

 

Литературното списание „Страница“ излиза от 1997 година. Периодичност: четири книжки годишно. Списанието е насочено на първо място към представяне на актуалната българска литература. Двата основни корпуса текстове във всеки брой на изданието са образци на съвременната художествена литература (поезия, проза, драматургични текстове предимно на български автори) и критически блок, в който се публикуват рецензии за новоизлизащи книги. Наред с това в „Страница“ излизат литературни прегледи, обзори и тематични статии за съвременна българска литература, публицистични текстове, както и преводни материали.

Във фестивала „Улица Отец Паисий – Поведение”, сп. „Страница“ ще представи брой 1 и брой 2 за 2013 г. с разговор на част от редакционния екип с автори на списанието по тема „Литературно поведение и литературни поколения“. На разговора ще се поставят въпросите за това доколко са променени социалните роли на писателите (и изобщо на литераторите) в съвремието; какво е мястото на отделните поколения в литературния живот; от какво се определя литературната иновация (новост) днес; как се дебютира като млад автор, как и доколко различните издания създават пространство за изява на млади автори; как се осъществява диалог между поколенията.


Тодор П. Тодоров и DJ PlusMinus (Унгария)
“Литература на тъмно: Винаги нощта - литературен пърформанс

Писателят Тодор П. Тодоров и DJ PlusMinus ще представят експерименталния литературен пърформанс “Литература на тъмно: Винаги нощта”. Писателят ще чете свои произведения под съпровода на визии и музика, аранжирани от унгарския диджей.


Петко Танчев и Катерина Георгиева
“Думите като стая - пърформанс

Моите думи, твоите думи, другите думи. Думите наоколо. Думите всеки ден. Думите определят поведението  или поведението определя думите? Думите изграждат лично място в пространството, където всеки търси себе си – Стая от думи. Там, където оставаме насаме с гласовете си, с всичките им възможни трансформации, произлезли от вид поведение, от наложена от хората конкретика на смисъла, от рамкиране на значения… Множеството възможни дефиниции на Стаята определят параметрите на нейната структура – форма, височина, широчина, дълбочина, цвят, фактура, текстура. Входът и изходът зависят от избора на посока. Движението възпроизвежда състояние, чувство, странности, мечти, сънища, видения, копнежи… Стаята от думи са вибрациите на отделния „аз“.

Визуално-поетичният пърформанс „Думите като стая“ може да определи даден човек по изненадващо нов начин, като разшири границите на внушение и възприятие, в които ние самите се ограничаваме и самоопределяме. Човешкото съзнание може да излезе извън параметрите на една стая, свободният полет на въобажението е безкраен. Взаимодействието между думите и дигиталното открива един нов съществуващ и енергетичен свят от чувства, преливащи в ескалиращи емоции, пренесени в душевна метаморфоза на мисленето и изследването на собствените ни сетивни измерения.


Нено Белчев
“Имиграция в куфар - пърформанс

Поради различни причини прокудени от родните им места, много хора познати като „имигранти“ предприемат дълго и опасно пътуване с цел да намерят по-добро място за живеене. Много от тях умират по време на това пътуване, пътуващи в куфари, багажници и контейнери. Нено Белев прави този пърформанс като изследване, целящо да определи границата на това до къде са готови да стигнат някои хора в стремежа си да имигрират в други страни. Каква е стойността на емиграцията? И каква е стойността на “по-добрия” живот?

Базиран върху факта, че ние несъзнателно чувстваме съпричастност с героите от филм или картина, които гледаме, или героите в книгата, която четем, и несъзнателно се самоидентифицираме с тях, този пърформанс е резултат от желанието на автора да се идентифицира с имигрантите и да накара зрителите се поставят на тяхно мястото (на имигрантите) и да почувстват и съприживеят техните страдания.

Не правителствата на държавите, които ги приемат, а по-скоро правителствата на страните, които ги прокуждат в чужбина, трябва да помислят върху този проблем, тъй като основната причина за имиграцията не е наличието на добри условия за живот в някои страни, а липсата на такива условия в някои други страни.

Авторът смята, че има много хора, които помагат на имигрантите, но също така смята, че това не е достатъчно. Той се чувства близо до тази тема, защото преди години той имаше приятел, който емигрира в Германия в куфар.


N 233
“NOTION - музикален пърформанс

Градът – сложен контрапункт, изграден от множество теми и образи. Той генерира процеси и ситуации, които всеки гражданин разчита по различен начин. Като социален конструкт градът е универсално убежище за всеки един човек. Всеки негов обитател според своята индивидуална сетивност има собствена експресия за градските процеси, пространства, историческо минало и бъдеще… Градът резонира по различен начин в бита на хората. За някои той е меланхолия, за други – отчуждаване, трети намират в него вдъхновение. Едностранчивото му тълкуване е крайно безцелно. Градът е многовалентна величина, респектираща и вдъхновяваща.

Музикалният пърформанс „NOTION” ще покаже гледната точка на един непознат и любопитен наблюдател, който съзерцава града. Той е завладян от неговата динамиката и се впуска в изучаването и анализирането му.

Музиката е един от основните му методи на опознаване на урбанистичните процеси.

Творческите търсения на N 233 са разнообразни, а всеки от членовете е с различно академично образование, но в различни спектри на музикалното изкуство. В общата работа това им помага да създават музикална тъкан – богата на тембри, реализирана с помощта на различни художествени изразни средства. Интересът към музикалния експеримент ги обединява и провокира.

В състава на N 233 влизат:

Павел Найденов – глас, театър
Маргарит Алексиев – soundart
Светослав Миланов – пиано
Николета Найденова – костюм, среда
Vanya May – Мake up


Dimanche Rouge Festival представя специална селекция за фестивал Улица Отец Писий, 2013

Dimanche Rouge е международно експериментално събитие със седалище в Париж, Франция. Dimanche Rouge показва вариация от пърформънси, включващи мултимедия, аудиовизия, звук, графити, акции, танци, боди арт, инсталации, фотографии, картини и интервенции.


FraiseVinyl (Корея/Франция)
“The Queer Virgin Icone n’1 - видео инсталация

FraiseVinyl (Тулуза, Франция) е фотограф, видеограф и пърформанс артист, който живее в Сеул, Корея. Нейната работа се концентрира върху изследването на аспекти от еротиката, сексуалността и пола и e с особен интерес към деконструкцията на ограничени социални определения за това какво означава да си сексуален човек. В основата на нейните произведения е съновидението. На фестивал Улица Отец Паисий – Поведение FraiseVinyl ще представи своя видео триптих “The Queer Virgin Icone n’1“.

Кая Отстак (Естония)
”John 8:7”/„Йоан 7:8“ – пърформанс

”John 8:7”/„Йоан 7:8“ е интерактивен пърформанс, където артистът се опитва да повдигне въпроса за осъдителното отношение от страна на обществото. Визуално изглежда просто и повечето оборудване се осигурява от артиста, нужни са само няколко стола и може да бъде изпълняван както на открито, така и в затворени пространства. Името на пърформанса води към библейския цитат: „Когато продължили да го питат, той станал и им казал: Този, който е безгрешен, да хвърли първия камък”.


„Транссексуален живот“ – филм
Мария Попова (Испания), ЛГБТ – Пловдив

Автор на филма “Vidas transexuales”/„Транссексуален живот” е Мария Попова, която в момента живее в Испания. Тя прави документален филм за транссексуалните със съдействие на организация GAG и община Барселона. Официалното представяне на филма е на 23 март 2012 г. в Барселона. На безплатната прожекция присъстват повече от 120 души.

Героите във филма са: Надя, Зам, Габриела, Марта, Тес, Пол и Дани. Те споделят своя опит и разказват за живота си на транссексуални. Филмът кара зрителя да се замисли  какво е да си мъж или жена и колко струва запазването на идентичността.

“Vidas transexuales”/„Транссексуален живот” все още  не е представян в България  и  премиерата му ще бъде в рамките на фестивал Улица Отец Паисий – Поведение.


Explicit Behavior (видео селекция)
Студио Даухаус

Студио Даухаус представя селекция от видeo арт творби.

По време на фестивала ще бъдат представени и късометражни филми от студенти на Мастерклас на проф. Георги Дюлгеров, НБУ. Събитието се осъществява по инициатива на студио Даухаус.


Прожекция на филм „Витоша“
в присъствие на режисьора Любомир Младенов

Филмът на Любомир Младенов ще бъде представен за пръв път на фестивала Улица Отец Паисий, 2013. “Витоша” е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това не е специализиран еко-филм, предназначен за суровоядци. Зад казуса със ски зона Алеко прозира по-сериозен конфликт. “Витоша” е филм за всеки, който има самочувствието на участник, а не на наблюдател в света, който обитава.


На музикалната сцена по време на фестивала ще имате възможност да видите на живо Илко Биров, Браян Смит (САЩ), Подборката на Аларма: I/O и Blush.

Браян Смит е американски изпълнител, отраснал в долината Уиламет Орегон. Репертуарът му включва над 435 песни. Бил е на турнета в САЩ, Латинска Америка и в над 20 европейски държави. В момента Браян е на безкрайно турне, с което осъществява мечтата си. Една от спирките в европейското му пътуване ще бъде Пловдив – фестивал Улица Отец Паисий, 2013.

Илко Биров е пловдивски изпълнител, израснал във Ванкувър, Канада. От малък е запален по музиката и илюстрациите на Боб Дилън, Джон Ленън и Елиът Смит. Свири на китара и барабани. Записва дебютния си кратък албум в края на 2012.

Групите I/O и Blush са част от “Подборката на Аларма”.

В състава на I/O влизат Марио Балабанов, Станимира Тенева, Светозар Шенков и Мартин Луканов.

Blush започва историята си през 2007 г., когато групата записва кратко демо. Парчетата от него достигат до Гурко (Анимационерите) и слушателите на предаването, което той води – “Гараж” по радио Z-Rock. В началото на 2008 г., парчето „Play” е включено в компилацията на клуб “Строежа” Credit to the nation. Blush делят сцена в същия клуб с Остава, Анимационерите и Уикеда. По-късно, „Play” участва и в саундтрака към филма “Лора от сутрин до вечер” (http://lorathemovie.com/) на режисьора Димитър Коцев – Шошо. Следва почти двегодишна пауза, през която всеки от членовете се занимава с други музикални проекти. Последните месеци на 2011 г. музикантите решават да подновят проекта Blush, като идеята им е да се развиват, правейки нови песни и участия на живо.


Улична изложба “Поведение”
Иво Бистрички, Александър Петков, Александър Ангелов, Стела Василева, Михаела Власева, Виолета Танова и Гордън Картър

Репродукции на седем автори ще бъдат изложени на избрани локации по улица “Отец Паисий”.


Flyers project
Маркета Кинтерова (Чехия)

Флаерите са начин за бърза комуникация. Флаерите са манифест, кариера, материализирано послание, повърхност за множество значения, източник на очаквания, чиито последствия могат да доведат както до радост, така и до разочарование. Подобно на пластмасовата чашка, флаерът е предназначен за еднократна употреба. Или не? Маркета Кинтерова предлага на публиката възможността да стане част от живота на флаерите. Или да ги остави да живеят собствения си живот


„Влез“
Проект на Cache Atelie
(проектът се реализира с подкрепата на фондация “Пловдив 2019″ - Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019)  

Артистите от Cache Atelie ще маркират входовете към улица „Отец Паисий“ от странични улици в цветовете и логото на фестивала. За целта ще бъдат боядисани с временна боя част от пътните настилки, преливащи в самото пространство на улицата. Така ще се разграничи визуално пространството на фестивала и ще се подчертае важната роля на ул. „Отец Паисий“ в градската тъкан на Пловдив. Използвайки подхода на преливането, пространството на фестивала ще се разлее по съседните улици, приканвайки хората към себе си.


„Заедно“
Проект на Cache Atelie
(проектът се реализира с подкрепата на фондация “Пловдив 2019″ - Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019)  

Изработване на полета за общи игри (ДАМА, НЕ СЕ СЪРДИ ЧОВЕЧЕ, ШМАЙЗЕР)  върху паважа на ул. „Отец Паисий“ в подкрепа на идеята да се съживи и покаже потенциала на улицата, като неизменна част от градската тъкан. Целта на проекта е да се „върне” улицата на хората – показвайки една невъзможна, извън рамките на фестивала, ситуация – улицата като събирателно място за игри. Всички, които се включат в проекта (деца и възрастни), използвайки изрисуваните полета, ще създадат неповторима жива атмосфера и ще допринесат за духа на фестивала.


„MITOSIS“
Интерактивна инсталация на Вито Валентинов

В най-новия си проект артистът Вито Валентинов измерва пулсовата вълна по радиалната артерия на дясната ръка на всеки участник в рамките на няколко секунди. Паралелно с това „диагностицираща апаратура” (микровълнова фурна) изгражда „портрет” на участващия върху специална „плака” (кора от лазаня). Всеки „портрет” е уникален според съответния сърдечен ритъм – пулсът носи индивидуалната характеристика. Всяка „плака” напомня на увеличени през микроскоп клетки, които се отделят една от друга. Всяко ново лично изображение се превръща в градивен елемент на картина с дължина 4,5 м, илюстрираща жива система.

В тази акция Вито търси аналогия между пулса в човешките артерии, породен от контракциите на сърцето, и туптящия ритъм от хора и събития по улица Отец Паисий по време на фестивала. Наред с това, деленето на клетките в нашето тяло, постоянното им размножаване, техните живот и смърт са като отражение на събитията, които се зараждат, трансформират и замират с времето в пулсиращите артерии на града – улиците.

Проектът „MITOSIS“ ще се проведе и през трите дни на фестивала и ще включва активното участие на публиката.


„Под шапката на местните“
проект на Хамалогика
(проектът се реализира с подкрепата на фондация “Пловдив 2019″ – Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019)

Проектът изхожда от гледната точка на външен наблюдател, на не-местен. Като турист човек минава отнякъде, често не се задълбочава върху малките истории, детайлите, значенията, гледа по-повърхностно и може би забелязва само настоящото и видимо състояние, повърхността. “Хамалогика” искат да накарат хората да преживеят и опознаят улицата, да им помогнат да се почувстват местни – все едно някой от квартала ги води и им разказва. Когато някой вътрешен човек разказва, историите му са оцветени от много спомени, дребни случки, сантименталност – това прави впечатленията от дадено място много по-живи и лични. Точно това “Хамалогика” търсят да постигнат с проекта си – да насложат невидими истории върху видимата среда на ул. „Отец Паисий”.

“Хамалогика” е независим проект за организиране на градската среда по артистичен, забавен и полезен начин. Целта им е да предизвикат интереса на гражданите за участие в креативни обществени процеси, които да оживят града чрез независимо изкуство. В работата си търсят скритите места на града и се стараят да изявят техния потенциал и проблеми. Като съчетават спонтанното и лежерното с планираното и логичното, се опитват да провокираме обществена активност и инициативност и да развиват мрежа от хора – места – събития. Характерният „декор“ на “Хамалогика” са цветни хамаци, които участват в оформянето на пространствата, придавайки лека и непринудена атмосфера на събитията.


„Инструктиращ шлем“
проект на DAMA12
(проектът се реализира с подкрепата на фондация “Пловдив 2019″ - Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019)  

„Инструктиращ шлем“ е интерактивна инсталация, имаща за цел да подложи на съмнение всички инструкции и правила, които възприемаме за даденост и не се замисляме над техните смисъл и значение. Инструктиращият шлем е възможност за самоосъзнаване и прекъсване на контролиращия цикъл, създаден от системата. Той предоставя възможност на субекта за избор в предприеманите от него действия и самостоятелно вземане на решения. Дава възможност за разкъсване на невидимите окови, с които контролират съзнанието ни.


„Автоматичен генератор на котешко съдържание за интернет (АГКСИ)” 
проект на Дилян Бакалски

Това е робот, който обича котките, обича да си играе с тях и да ги храни, обича да ги снима и да качва снимките им в интернет. Интерактивната инсталация изследва поведението на котешката част от публиката на фестивала, като в същото време допълва пухкавото, драскащо и мяукащо съдържание на мрежата.


„Мисия Икар: Бягство от митологията“ 
изложба на Ива Вачева

Художничнта Ива Вачева ще представи за първи път в Пловдив картини от проектите си „Мисия Икар: Бягство от митологията“ и „Секцио“. Така композирана, изложбата следва структурата на древногръцката драма – „Момичета търсят Ангел“ е завръзката на трагедията – застанали на мачтата на кораб, те гледат отблясъците на веселието, залъгвайки се, че това са ангели. Красивите сияния подлъгват към пропастта. Падението на едно от момичетата продължава индеологически и визуално в картината „Невъзможното“, където виждаме потъването и последните трескави видения и призраци. Докато тези две картини чертаят пътя от развръзката през катарзиса и до трагичната развръзка, то трите от проекта „Секцио“ представляват студения хор, който присмехулно вдига тост за падението. И тук отново се наблюдява един от основните мотиви в творчеството на Вачева – а именно пирът като древен ритуал на едно фалшиво и гротескно веселие; пирът, който се изражда и се превръща в един болезнен портрет на невъзмжността за щастие.


„Relations of The Ellipsis“ (2013),
проект на Ян Пфайфър (Чехия)

Един от аспектите в работата на Ян Пфайфър е изследването и наблюдението на конкретни места, техните пропорции, история и потенциалната им визия в бъдещето. За фестивал Улица Отец Паисий – Поведение, 2013, чешкият артист решава да се фокусира върху интересните връзки на тунела, разбит под известния Античен театър в Пловдив. Неговата работа ще свързва едновременно Античен театър, Пловдив и тунела, както и тяхната обща и неинституционална зависимост.


„Просто око“
изложба на Велизар Димчев

 Вселената е във всичко и всичко е във вселената. Има ли НЛО наистина и дали всъщност всички странни явления не биха могли да бъдат съвсем обикновени предмети или обстоятелства? Има ли как черните дупки да са навсякъде около нас, могат ли да ни погълнат и дали те се намират в комина? Какво общо има струнната теория със струните? Има ли вероятност два конкретни горски терена да бъдат потенциално място, на което да са се разиграли паранормални или необясними явления. Възможно ли е нaшето съществуване да е аномалия на вселената? Можем ли да си обясним всичко чрез рационални научни теории или отговорите са толкова невъобразимо и непонятно далеч от нашите представи за вселената? Дали има вероятност да срещнем НЛО на неочаквано място като собствената ни баня? Различни фотографии и малки обекти, произведени от произволни и случайно селектирани материали, биха могли да дадат визуална представа за формата и конструкцията на света, но трудно биха обяснили съдържанието му. В крайна сметка има ли гаранция, че всъщност всичко, което виждаме е това, което си мислим, че е? Дали отговорите са видими за очите и дали материалният свят може да ни даде отговор или по-скоро разбирането на вселената е философски въпрос. Каква е връзката между всичко това или просто става въпрос за връзка за обувки? Има ли смисъл от всички въпроси изобщо?


„Годината на нашето недоволство“
Студио „Нагледна”

Авторите на проекта винаги са се интересували от връзката между текста и графиката и как обработката им влияе на възприятията. В „Годината на нашето недоволство” се маркират 12 важни политически действия, генерирали вълна от обществено недоволство. Този проект започва след последните събития, случили се на Орлов мост (София) във връзка с приетите корекции по Закона за горите и липсата на адекватно отразяване в нашите „свободни медии“. Тези локални проблеми са всъщност глобални, всяка една от разгледаните теми е актуална и навън. Гледайки ги събрани на едно място, се прави опит да се игнорират като група от самостоятелни недоволства и да се изведат като организиран шум. Този визуален метод за възприемане на политически заредени материали дава реален фокус на случилото се през последната година. (www.godina.nagledna.net)

Студио „Нагледна“ е основано през 2007 от Райчо Станев заедно с Евгени Богданов и Радомир Данков, към екипа по-късно се присъединява и Пенка Динчева. Печели първата награда на Creative Commons, България за творчески проект, публикуван под свободен лиценз. Колективът си сътрудничи с единомишленици от цял свят, авторите му се занимават с изкуство, дизайн, мултимедии, имат готовност за предизвикателства и са убедени, че следващата им работа ще бъде най-добрата до сега. Студиото е представяло свои работи в София, Лондон, Берлин, Цюрих, Анкара и Хавана.


“F*ck reality, go comics!”
Quest Fisting и Trois Graces

Това е изложба на ъндърграунд комикс, първата от много време насам. В себе си събира кратки материали от млади илюстратори. В броевете присъстват и гост артисти от чужди държави. Историите са черно-бели, текстът е на български, на френски или на английски, в малък формат. Има и изключения за най-добрите материали, публикувани на „повече площ”.

The Fisting Ouest Crew е 100% френски продукт в чистата си нищожност. The Fisting Ouest Crew е съставено от девет момчета (Ballais Nicolas, Bern? Jocelyn, Clam Arthur, Clouard Pierre-Alexandre, Feuvrier Pierre, Le Forestier Victor, Le Moigne Luc, Quily Eddy, Vivien Erwan) , които се занимават с графичен и звуков синтез от видео, рисунки, гравюри, сериграфии и т.н., вдъхновени от алтернативната среда, в която често се намираме, Вселена, която е претъпкана с Tekno музика, комикси, пънк и Rock’n'Roll, скейтборд, графити, наркотици и момичета. Циничен вкус за провокация, насилие в рисунките, в отговор на натрапчивата тематика в ежедневието ни: всички видове насилие, сексуално извращение, липса на култура и човешка глупост. Очевидно е, че предпочитат да го направят забавно, защото просто не могат да останат сериозно настроени към тежките и важни теми.


„Gusto Trash“
проект на Красимир Добрев

Историите, които се случват в офлайн пространството са далеч по-вълнуващи от тези, които преживяваме дигитално. Колко често ви се е случвало да видите изоставени предмети по улиците на Пловдив? Gusto Trash е онлайн проект, който насърчава пловдивчани да фотографират и споделят снимки на изоставени предмети в периода 13 май – 1 юли. Инициативата е част от фестивал „Улица Отец Паисий – Поведение“, а най-колоритните снимки ще бъдат показани на изложба в рамките на фестивала на 8 – 9 юни.

Създател на проекта е Красимир Добрев, чиято инициатива показва колко лесно изоставяме онова, което е важно за нас. Но все пак защо е нужно да се припомня изоставеното в Пловдив? “Изображенията са най-влиятелният инструмент в онлайн комуникациите. От друга страна, изоставянето е свързано с бунта към бъдещето или процеса на прераждане. В този смисъл Gusto Trash представлява метафора на промяната – онлайн наръчник по обикване на Пловдив. Единствено когато свикнем с идентичността, можем да се развиваме положително. Въпреки мръсотията, ние се стараем да откриваме красотата в изоставеното, а изоставеното е част от колорита на Пловдив.” Вместо да покаже една по-тъжна реалност, проектът по-скоро изкарва на преден план една по-красива страна на Пловдив. “Уникалното в българското е, че ние не забравяме и умеем да споделяме. Споделяйки снимки на изоставени предмети, прескачаме егото си. Конфликтът с егото помага да се развиваме.”


София Куиър Форум – Пловдив Ремикс
Куратори: Боряна Росса и Станимир Панайотов
Участници: Алла Георгиева (България), Аделина Попнеделева (България), Войн де Войн (България/Германия), Ищван Кантор (Унгария/Канада) & Нина Арсено (Канада), Олег Мавроматти (България/Русия), Боряна Росса & УЛТРАФУТУРО (България/САЩ), Что делать? (Русия) и Владан Йеремич (Сърбия), Умная Маша, Наталия Тодорова (България)

„София Куиър Форум“ 2012 е събитие, коeто чрез средствата на съвременното изкуство изследва пола и сексуалността като паралелни системи, през които оценяваме себе си и другите. Тези системи отдавна упражняват силно влияние върху всички аспекти на културата и обществото. Влиянието, разбира се, е двустранно. Затова във фокус също е поставено и изменението на понятията „пол“ и „сексуалност” в зависимост от социалните, политически, културни и медицински фактори, присъщи за определено време и място. Темата за равенството на половете намира различни репрезентации в историята на българското изкуство и култура за последното столетие.

Тази тема е винаги разглеждана във взаимовръзка с понятия като родителство, сексуалност, етнически, национален и класов произход, професионална реализация и образование, достъп до основни човешки права, между които правото на труд, свобода на словото и изразяването и др. В контекста на форума тези взаимовръзки придобиват съвременно звучене в съответствие с проблемите на днешното общество.

Форумът поставя всичко това в интернационален контекст с особено внимание върху пост-социалистическите общества. Освен предвидените български участници са поканени артисти от Германия, Русия, Словения, Полша, Сърбия, Канада, Унгария, САЩ и Беларус. Включени са произведения от областите на документалното и експериментално кино и видео изкуство, съвременното визуално и пърформанс изкуство, модата, както и артистични партита. Програмата включва също артистични презентации и теоретични дискусии, които ще засегнат теми като технологии и кибер феминизъм, както и създаване на активистки мрежи.
„София Куиър Форум“ 2012 е не само платформа за репрезентация на изкуство с определена тема, но има за цел да предостави пространство за генериране на идеи и стимул за творчество чрез срещата на различни поколения и култури.

В Пловдив ще бъдат представени част от произведенията, включени във фестивала, както и новоиздаденият каталог на събитието. 

Comments are closed.