Участници

Фото киоск
Проект на Agitprop – Борис Мисирков и Георги Богданов

ФОТО КИОСК е подвижна галерия за „разносна търговия“ с фотография: шкаф на колела с множество чекмеджета, пълни с отпечатъци, в които да се заровиш, докато не откриеш „своята“ фотография; с бели ръкавици, които да сложиш, ако искаш да извадиш отпечатъка от опаковката му и да го разгледаш отблизо; с фотографии от български и чужди автори, отпечатани по всички музейни стандарти, но в достатъчно голям тираж, така че цената им да бъде достъпна.

Всички отпечатъци в чекмеджетата на ФОТО КИОСК са направени с архивни материали, които да им гарантират живот от поне 70-80 години, номерирани са и са подписани от автора, съпроводени от сертификат за автентичност. Фотографиите на ФОТО КИОСК се печатат в два тиража с различен формат – „кабинетен“ (между 30/40 и 50/70 см.), и „салонен“ – между 70/100 и 110/150 см.

За гостуването си на фестивал “Улица Отец Паисий-Текст” в Пловдив количката ще бъде заредена с работи на нови автори – очаквайте изненади!

Фото киоск
Проект на Agitprop – Борис Мисирков и Георги Богданов

Тип на събитието: фотография
Място: на локация по улицата
Дата и час: по време на целия фестивал

„Sign in“
Проект на Светозара Александрова

В съвременната информационна среда „личното“ и „интимното“ се превръщат в застрашен вид, нуждаещ се от специални грижи. Свободното лично пространство е една специална материя, когато лични данни плуват свободно в дигиталното информационно поле. Заключвайки ги в една или друга система, се търси сигурност и гаранция за правоверната им употреба.
Чрез създаването на регистриран достъп се предоставя разрешение „потребителят“ свободно да борави с ресурсите на личната информация.

„Sign in“
Проект на Светозара Александрова
Тип на събитието: site specific
Място: на различни локации по улицата
Дата и час: по време на целия Фестивал

„Текст в текст”
Проект на Николай Петров

Целта на проекта на Николай Петров е да представи българската азбука по един съвременен начин – калиграфски изписан на различни локации по улицата. Идеята е да се използват даденостите на самата улица – фасади на сгради, остаряли табелки, врати, огради и каквото още попадне под обсега на художника. Всички те имат потенциала да се превърнат в калиграфско произведение на изкуството.
Досега Николай Петров е взимал участие в: „Калиграфия и поезия”  12-13 май 2011, Sofia Design Week Юни 2011, Sprite Graffti Jam Юли 2011, Оn! Fest 4g – 16-18 септември 2011.
Проектът започва от ресторант „Ереван“, където ще се калиграфиса стих на български и арменски език.

„Текст в текст”
Проект на Николай Петров
Тип на събитието: калиграфия
Място: ресторант „Ереван“, ул. „Отец Паисий“ 29
Дата и час: 12 и 13 май (събота и неделя) от 12:00 часа

Поетично видео

В рамките на Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012, Фондация Отворени Изкуства организира Конкурс – Отворена покана за дебютиращи артисти. Прожекцията на избраните видеа ще се проведе на Античен Одеон в събота от 21:00 часа. Там ще бъдат представени следните поетични видеа.
Награденият с първа награда: „Улична Поезия“ по поетичен текст със заглавие „(Дв)улично“ (продължителност: 5:30 мин). Артистична група в състав: Катерина Георгиева /текст/, Марин Кафеджийски /оператор/, Кристиян Будев /монтаж/, Албена Тагарева /координатор/. С участието на: Делян Пачев и Катерина Георгиева
Както и филмите наградени с втора награда: „Микрокосмос“ (продължителност: 3:07 мин.) на Антонио Кесерджиев /видео/, Георги Господинов /текст/ и „5 – 6 анонимни прочита на едно четиристишие” (продължителност: 2 мин.) на Никодим Чернев и „Да го видиш, ако искаш…” (продължителност: 1 мин.) на Никодим Чернев
В прожекцията ще бъдат и още: H.I.S.A.R.T. – „A Cup of Tea“ – 8:22 мин.; Чавдар Чернев – „Хронология“ – 1:48 мин.; Еленко Гешев – „Тя” – 2:04 мин.; Наталия Йорданова – The Secret Way – 3:08 мин.

Отворена покана – Конкурс за дебютиращи проекти за Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст, 2012 се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по програма „Дебюти“.

Поетично видео
Тип на събитието: прожекция
Място: Античен Одеон, ул. Ген. Гурко
Дата и час: 12 май (събота)  от 21:00 часа

Книжарница „Консервна“ отваря врати

Книжарница „Консервна“ отваря врати и предлага на посетителите свободен достъп до неограничени бройки от ръкописите на два текста – една стихосбирка и един роман, които ще влизат в печат от следващия месец. След определено време, всеки запознал се и заинтригувал се от тях, ще може да се върне и да изпие по едно вино с автора.

Книжарница „Консервна“ отваря врати
Тип на събитието: , обитателите действат, премиера
Място: ул. „Отец Паисий“ 29
Дата и час:  12 май (събота) 12:00 часа

Врата за споделени мисли и желания!
Проект на магазин Барака

Вашите мисли и идеи могат да запълнят отвореното пространство в двора на ул. „Отец Паисий“ №15. Ще изписваме своя текст на роst-it листчета, които да облепят входа на помещението, върху чието бъдеще ще фантазираме… На Пловдив биха се отразили добре нови места за общуване, лежер и хранене. Какво да бъде едно от тях? Бившият ресторант „Чевермето“ се нуждае от нов вид, може би предназначение и очевидно от ново име… Shoot!

 
 
„Врата за споделени мисли и желания“
Проект на магазин „Барака“
Тип на събитието: акция
Място: дворът на магазин Барака, ул. „Отец Паисий“ 15
Дата и час:  12 и 13 май (събота и неделя) 11:00 часа

Скарбъл състезание и спортен полуден

В рамките на фестивала „Улица Отец Паисий – ТЕКСТ“, 2012 редом до културните мероприятия вмъкваме едно неделно матине за-игра-вка за медиаторите на словото в изписването на думи, за предпочитане съществуващи. В помощ на този призив ще е малката музикална изненада и набор речници за всезнайковци.

Награда за корифея на Scrabble събитието ще бъде НЕ само вечна слава…

 
 
Скрабъл състезание“ и спортен полуден
Тип на събитието: обитателите действат , акция
Място: artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38
Дата и час: 13 май (неделя) 12:00 часа

“mini-text”
Проект на Мартин Илиев

Става дума за известни и не толкова известни фрази, разпръснати на различни места по улицата. Текстът е напечатан на съвсем обикновена хартия и ще бъде залепен с декупажно лепило. Местата се избират по степента им на незначителност, а мини-текстът към тях ще бъде почти незабележим. Целта е любознателни хора, с отношение към детайла, да бъдат провокирани първо от самото място и второ от посланието на текста. По този начин се стига до идеята, че от каквото и да е, било то най-мръсното и незабележимо място, човек може да извлече положителна поука за себе си или да преосмисли потенциала на пространството.

„Mini-text“ – проект на Мартин Илиев
Тип на събитието: site specific
Място: различни локации по ул. „Отец Паисий“
Дата и час: по време на целия Фестивал

Handmade Day гостува на фестивал Улица Отец Паисий – Текст, 2012

„Handmade Day“ е шарен панаир за градски хора. Първото издание се състои на 20 май 2006. Случва се два пъти в годината – края на пролетта и есента под мотото „хора, музика, неща“. Участниците са симпатични творящи хора, с пъстрите си светове от ръчноправени неща. Всеки е добре дошъл да запълни деня си с приятни срещи, музика и да си отнесе нещо красиво.

 
 
 
„Handmade day“
Тип на събитието: хендмейд дей
Място: по ул. „Отец Паисий“
Дата и час: 12 май (събота) от 12:00  часа

„Напиши своето послание, а ние ще го превърнем в значка!”
Проект на магазин „На тъмно”

През двата фестивални дни екипът на пловдивския магазин „На тъмно” ще ни радва с уъркшоп за уникални значки с личните ни послания. По време на фестивала ще може да ги откриете на площадчето пред ГХГ. „Закачете” текста!

 
 
 
 
„Напиши своето послание, а ние ще го превърнем в значка!”
Проект на магазин „На тъмно”
Тип на събитието: уъркшоп
Място: ул. „Станислав Доспевски“ до ГХГ – Пловдив
Дата и час: 12 и 13 май (събота и неделя) от 12:00 часa

Разрязаното тяло
Лекция на Венелин Шурелов (SubHuman Theatre)

Тяло без органи, свят без тайни, гола плът и нейната чуплива потентност, разбита от комерсиалния, популярен, научен и естетически натиск.
Тялото има своя конституция и своя писменост, чиито дешифриране по особен начин се поставя от артисти и учени в различни епохи.
Тази лекция има за цел да обърне внимание на перспективата дадена спрямо човешкото тяло през погледа на анатомистите от епохата на Просвещението и стигне до съвременните теории за киборга. С други думи какво разкриват „артистите/анатомисти” под повърхността на човешкото тяло? Как това, което открива, влияе върху разбирането за тялото, индивида, субекта, обекта? Ражда ли се нова театрална територия на масата за дисекции?

 
 
„Разрязаното тяло“
Проект на Венелин Шурелов

Тип на събитието: лекция
Място: ул. „Отец Паисий“ 32
Дата и час: 12 май (събота) от 21:00 до 22:00 часа

Навътре, Отвъд- дигитална инсталация
Проект на Петко Танчев

Навлизането зад видимо четимата същност разкрива пространството като субективно отражение, метапространство, което носи вътрешен текст, текст от светлина с интуитивно установимо съдържание.

 

 
 
 
„Навътре, Отвъд“
Проект на Петко Танчев

Тип на събитието: дигитална инсталация
Място: ул.Отец Паисий 39
Дата и час: 12 май (събота)  22:00 часа

Текст, шрифт, послание
Проект на информационния сайт Под тепетои Сашо Костов

Информационният сайт „Под тепето” и букинистът Сашо Костов ще представят съвместния си проект „Текст, шрифт, послание“. В редакцията на медията (ул. „Отец Паисий“ 36) ще бъдат изложени открити и запазени от Костов броеве на български и чужди вестници от преди близо 80 години. Като пример може да се даде Черното „Работническо дело“ с информация за смъртта на вожда Георги Димитров на първа страница. Ще бъдат показани много стари картички, уникални книги в бутикови тиражи и откровено екзотична книжнина.
Целият този хартиен „Текст, Шрифт и Послание“ ще бъде експониран на място, в което се раждат съвременните „Текст, Шрифт и Послание“ – редакцията на една от водещите интернет медии в Пловдив. Нейните редактори и репортери ще се срещат с гостите на фестивала, за да говорят за днешните проблеми пред текста и словото, за влиянието на посланията, за цензурата и автоцензурата, за празните думи.

„Текст, шрифт, послание“
Проект на Под тепето и Сашо Костов
Тип на събитието: обитателите действат, изложба
Място: ул. „Отец Паисий“ 36
Дата и час:  12 и 13 май (събота и неделя) 14:00 часа

Урок по арменски език

Арменската общност в Пловдив по традиция се включва във фестивала на улица „Отец Паисий“. В неделния ден ще се организира урокът по арменски език, като идеята в това издание е да се направи пространствена съпоставка между двете азбуки – арменската и българската, което ще е само един от елементите от урока.

Урок по арменски език
Тип на събитието: отворен урок
Място: паркинг на ул.”Отец Паисий” 13
Дата и час:  13 май (неделя) 12:00 часа

Прочети улицата в “PLOVEDIV HAIKU”!
Проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров

 

Стикер-арт акция на Милен Гелишев и Симеон Тодоров, която ще се осъществи по цялото продължение на улица “Отец Паисий”, по време на която ще бъдат залепени стикерите с хайку поезия на Симеон Тодоров. Намерете и прочетете!

 
 
 
„PLOVEDIV HAIKU
Проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров
Тип на събитието: акция
Място: на различни локации по ул. „Отец Паисий“
Дата и час: 12 май (събота) 12:00 часа

4 х 4слам, поетичен пърформанс, литературен пърформанс
Проект на Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов, Радослав Чичев

„4×4“ e литературен пърформанс, в който 4-ма съвременни български автори на поетични текстове стават и техни изпълнители. 16-те стихотворения са подбрани от дебютните им книги, излезли в периода 2009-2011. Всеки от авторите ще чете не само свой текст, но и на останалите автори, като по този начин се влиза в чужда самоличност, в друг поетичен свят. Музикалната среда е създадена специално за представлението от Ангел Додов и Любомир Брашненков.

 
 „4 х 4“
Проект на Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов, Радослав Чичев
Тип на събитието: аудио-поетичен пърформанс
Място: сцена пред artnewscafe, ул.Отец Паисий 38
Дата и час:  12 май (събота) от 20:30 до 21:30 часа

Ще те нахраня!
КЕКС – Кулинарно-Експериментален Колектив София

Кулинарно-експериментален колектив София гостува на фестивал „Отец Паисий” Пловдив, за да ни нахрани. Първо, второ и пак първо, без десерт от КЕКС. Със своите вариации върху класически яденета, колективът си поставя изследователската задача да наблюдава и анализира перцепциите на предиспозирания лакомник. Първоначалното насочване на възприятията ще става възможно благодарение на няколко свойствени за храната или добавени към нея инструмента.
КЕКС ще се опитат да разберат дали текстурата на ястието, текстът върху него, в него и около него могат да бъдат детерминанти на вкусовата предразположеност в контекста на нутритивно-дискурсивния модел на поведение.
Едно е сигурно – всичкият текст ще е за ядене…или избърсване.
Включете се в експеримента на цената на една супа или един хот-дог.

„КЕКС – Кулинарно – Експериментален Колектив София“
Тип на събитието: акция с храна, интерпретираща текст
Място: ул. „Станислав Доспевски“ до ГХГ – Пловдив
Дата и час:  12 май (събота) 12:00 часа

 

Комисия по досиетата – дискусия, презентация, прожекция
с участието на Екатерина Бончева

Посетителите ще могат да видят представяне на фрагменти от разкритите досиета, организирани като специална изложба. Ще се видят още и документални сборници и прожекция на филма на Комисията по досиетата. Събитието включва публична дискусия по темата в рамките на фестивала.

Комисия по досиетата
с участието на Екатерина Бончева
Тип на събитието: дискусия, презентация, прожекция
Място:  ул. „Отец Паисий“ 32
Дата и час: 12 май (събота ) от 17:00 до 20:00 часа

Фауст“
Проект на Стефан Димитров, Станислав Станев, Деян Мендев, Теодора Лазарова 

Моноспектакълът „Фауст“ на режисьора Стефан Димитров по текстове на Ерик Богосян и Йохан Волфганг фон Гьоте гостува на Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“, 2012.  Представлението е поставяно пред столичната публика и в Стара Загора и сега ще може да бъде видяно в Пловдив.

 
 
 
 
“Фауст”
Режисьор: Стефан Димитров
Участници: Станислав Станев
Музикално оформление: Деян Мендев
Сценография и костюми: Теодора Лазарова
Тип на събитието: театрално-експериментален пърформанс
Място: artnewscafe, на ул. „Отец Паисий“ 38
Дата и час:  12 май (събота) 19:00 часа

Представяне на албума „Gavazov
Проект на Димитър Шопов, водещ: Вера Млечевска

Кой е художникът Гавазов?!
Какъв е неговия принос за българското и световно изкуство?
Васил Читанов и Стефан Иванов (изкуствоведи) ще четат избрани откъси от биографичната книга-албум за Милош Гавазов.

Посетителите ще могат да видят прожекции на негови картини в дискусия с Вера Млечевска (куратор и критик) и биографа на художника – Димитър Шопов.

 
Представяне на албума „Gavazov“
Проект на Димитър Шопов, с водещ Вера Млечевска
Тип на събитието: презентация, дискусия
Място: паркинг на ул. „Отец Паисий“ 13
Дата и час: 12 май (събота)  20:30 – 22:30 часа

Къде са ни буквите?
Лекция и изложба на Кирил Златков и Илия Груев

В рамките на Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“, 2012, чието начало съвпада с празника на Св. Св. Кирил и Методий (11 май), Илия Груев и Кирил Златков ще проведат лекция за историята и настоящите проблеми на българските букви и ще покажат правилните начини за ежедневното и дългосрочно справяне с тях. Ще се представи история, традиция и практика със съответните визуални примери. Паралелно с лекцията ще се покаже и изложба, като всеки посетител ще си тръгне със специален бонус – срещу оставен е-мейл ще получи безплатна версия на един от шрифтовете на Кирил Златков.

„Къде са ни буквите?“ – проект на Кирил Златков и Илия Груев
Тип на събитието: лекция и изложба
Място: artnewscafe, на ул. „Отец Паисий“ 38
Дата и час:  12 май (събота) от 14:00 до 16:00 часа

Метафора – прожекция

Метафора е телевизионно предаване посветено на литературата, което има за цел да представи всички нейни проявления и рефлексии в обществения, културния и личния живот на съвременния човек. Провокиран от характера на  фестивала „Улица Отец Паисий“ и различните лица, които една улица може да абсорбира в себе си, екипът на „Метафора“ ще прожектира свои предавания в двете фестивални вечери.

 
 
Предаване „Метафора“
Тип на събитието:  прожекция
Място: градинката на Джумаята
Дата и час: 12 май (събота) от 21:30 до 23:00 часа

„ЛаТекст“
концерт с поетическо четене и алтернативен рок

Проект на Петър Чухов, Иван Вълев и Гриша Маникатов

Целта на „ЛаТекст“ е да съчетае деликатността на поезията с енергията на рока и да представи стихотворенията в композиции, където текстът плува над музиката или потъва в нея, без да се пее. Дебютното участие на „ЛаТекст“ е в „При мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“, Софийски университет (февруари, 2012). Събитието е концерт-четене на стихотворенията на Петър Чухов, аранжирани и изпълнени като рок парчета.

 
 
„ЛаТекст“
Петър Чухов – поезия, глас, китара, Иван Вълев – бас китара, глас; Гриша Маникатов – барабани.
Тип на събитието: концерт с поетическо четене и алтернативен рок
Място: сцена пред artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38
Дата и час: 12 май (събота) от 21:30 до 23:00 часа

„Вграждане на текст в картина“ по текст „Ханс се разделя с умората“
Проект на Ивайло Добрев и Николай Димчевски

Поетът Ивайло Добрев чете собствената си пиеса и поезия, поставен в пространство от стъкло. Художникът Николай Димчевски – Ника рисува върху прозрачната повърхност, покривайки я с цветове и форми. Така поетът става вграден в стъклената картина, напоена от миризмите и словото на реалното време. Информи на думи и плътни цветове, чрез които сянката на поета, чрез ръката на художника, пресъздава вградения текст, оставяйки образите им експресивно запечатани в ефимерното тяло. Станете част от живото вграждане на цветове, сенки и слово!

„Вграждане на текст в картина“ по текст „Ханс се разделя с умората“
Проект на Ивайло Добрев и Николай Димчевски
Тип на събитието: визуално-артистичен пърформанс
Място: ул. „Отец Паисий“ 34
Дата и час: 12 май (събота) от 18:00 до 19:30 часа
 

Troublemakers&Art from the heart (Пловдив,София) – танцът като музикален текст

„TROUBLEMAKERS CREW” са хип-хоп крю (отбор, група) с основна област на действие „bboying“ (breakdance) и „DJing“ създадено в края на 2005 година. Те ще представят своята възстановка на танцовата битка от филма „BEAT STREET” (1984), който носи отговорност за разпространението на брейк танците и хип-хоп културата по целия свят. Непосредствено след възстановката публиката ще бъде запозната с голяма част от основните за брейк танца движения под формата на хореография, дело на момчетата от „TBM” (TROUBLEMAKERS).
След тяхното шоу, момчетата от „AFTH” (ART FROM THE HEART) ще представят проектa „Сблъсък”. Сблъсък, битка, надпревара и надмощие в ритъм… Двамата участници в проекта са Самуил Топалов („Samm The Man“) и Стоян Димов („Dope”).  При наличие на желаещи, на сцената ще се проведе кратък семинар, съдържащ малка част от танцовите движения, използвани в хореографията, представена от “TROUBLEMAKERS” по-рано. В ролята на инструктор ще бъде Христо Георгиев  – „Ицака“ (TBM), водещ на събитието – Самуил Топалов – „Samm The Man“ (AFTH), а отговорността за музикалното оформление е поверена на Васил Добройков – „DaBreakOff“ (TBM). И тъй като в хип-хопа границата между артистите и аудиторията винаги е била тънка, вечерта ще „завърши“ или продължи с традиционно за уличната култура парти на открито.

Troublemakers & Art from the heart (Пловдив, София)
Тип на събитието: музикално-танцов пърформанс
Място: сцена пред artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38
Дата и час: 12 май (събота) от 16:00 до 18:00 часа
 

Тематичен кръг – Рекламата като текст

Рекламата като основен двигател на съвременнните (частни) медии и на иконономиката като цяло, определя пазарните отношения и конкуренцията. Рекламата е лицето на парите, борба, изкуство и … текст. В рамките на тематичен кръг „Рекламата като текст” се изследва от една страна значението на рекламата и маркетинговите стратегии, и от друга, начина на функциониране и изготвяне. Цели се многостранен поглед върху съвременната реклама, който да даде една теоретична основа и мнението на специалистите от бранша. Ще се изследва връзката между създаването на рекламен текст и неговото функциониране за целите на бизнеса. Програмата ще завърши с отворена дискусия на тема: „Най-дразнещата реклама“.

„Рекламни драсканици”
Изложба на Мария Маслева

„Рекламни драсканици” е компилация от copy write и рисунки. Експозицията показва как се раждат идеите за сценарии за TV реклама. Докато мисълта тече и се превръща в текст, ръката не спира да рисува. Текстът и рисунките не винаги имат нещо общо и затова е забавно да се търси връзка между тях, която не винаги съществува.

Цедките”  в рекламата
Дискусия с Мария Маслева

През колко цедки трябва да премине един текст преди да се превърне в реклама?
Запазва ли рекламата първоначалния си вид и качество?
В каква посока се променя рекламата?
Страда ли криейтивът от това?

„За хората и историите или истории за хора”
Презентатор: Елеонора Гаджева, Главен редактор на списание За хората

Списание за тези, които обичат да разказват и да слушат истории
Разказвачите – неизвестните пазители на минало
“Важни са хората”

Тематичен кръг „Рекламата като текст“
Тип на събитието: лекция и презентация
Място: Фабрик бар, на ул. „Отец Паисий“ 31
Дата и час:  12 май (събота) 16:00 часа

Silhouette Poetry – интерактивна инсталация
Проект на Мирослав Базитов и Мартин Иванов

Проектът на Мирослав Базитов и Мартин Иванов ще представи различни интерпретации на текст като лично изживяване пред публика. Хората ще се асоциират с различни типове текст по забавен и интерактивен начин.

 
 
 
 
 
„Silhouette Poetry“
проект на Мирослав Базитов и Мартин Иванов
Тип на събитието: интерактивна инсталация
Място: Baraka, на ул. „Отец Паисий“ 15
Дата и час: 12 май (събота) от  21:00 до 00:00 часа

ЛитЕкспо Отец Паисий

ЛитЕкспо „Отец Паисий“ ще представи едни от най- популярните издателства, успели през годините да изградят собствена идентичност и да заинтересуват големи читателски кръгове в България, на едно изключително знаково за Пловдив място – парка “Седмото тепе” – липсващото Марково тепе. Издателствата ще имат презентации, както и срещи -разговори и дискусии с писателите, преводачите и графичните дизайнери. Един от основните акценти е темата за дигитализирането на книгата, както и последствията за книгоиздателската индустрия. ЛитЕкспо „Отец Паисий” ще побере на малката площ от няколко квадратни метра духа на миналото, настоящето и бъдещето на литературата.

Издателство „Жанет 45“ представя: от 12:00 до 14:00 часа
Очи на сляп, език на болен – Любомир Николов

Светът зад страниците не е тоя, който познавате. Учудването и смехът в тази книга извират отвсякъде. Вътре е паноптикум от хора, отказали да изгладят живота си, като сляпа ютия в ръцете на Съдбата.
Има истории за мъдри деца и безотговорни възрастни, които често си разменят местата и в тоя хаос свободата се оказва щастие. Фантастични версии на несъстояли се събития,  реални до уплах. Полковници опрашват дървета, жужейки като пчели, приповдигнати хора се вълнуват от най-обикновени неща, мегаломани мерят сили, а среднощни шофьори превозват пътници в ума си, докато свършат горивото. За да се усетят живи, криещите се в страниците скачат до припадък, рисуват кривогледите си деца, кипят от енергия и безумие. Някои оцеляват и след смъртта си, за да досаждат на другите.
Носителят на наградата „Чудомир“ и автор на Въжеиграчът Карой е заредил в картечницата най-поразяващи думи и ловът на истории може да започне.

Със специалното участие на Милен Русков

Издателство “Парекордзагани ЦАЙН” представя: от 16:00 до 18:00 часа
 ”Целувката, която ти дари ми” -  Нахабед Кучаг

Пред посетителите ще бъде показана и споделена една малка стихосбирка на древния арменски поет Нахабед Кучаг, преведена на български език.
Нахабед Кучаг, арменски поет, е роден в началото на 16 в. в село Хараконис, близо до Ван (сега в Турция). За живота му няма достоверни сведения, изследователите не са напълно сигурни дори дали се казвал Нахабед Кучаг. Поетът е от западно-арменски произход. Бил е беден, живял на село. Според преданието, доживял до 100 г. Според една от легендите е бил градинар. Според друга, е съумял да излекува със стиховете си смъртно болната жена на някакъв султан (Армения през XVI век била поделена между Иран и Турция, с това се и обяснява легендата за султаншата), който наредил да бъдат построени в негова чест седем моста, водещи към Хараконис, седем църкви и седем джамии. Умира вероятно около 1592 г. Творчеството му е сравнително неголямо, написано е на средноарменски език. Писал айрени, посветени на любовта, страданията на народа и социалното неравенство, на арменците-изгнаници («айрени на скитанията»), философски «айрени с размисли». Религиозните му образи и сравнения говорят за силно влияние на църковната култура. Народът му дал званието варпет – майстор. Песните му са събрани в началото на XX в. от арменския писател А. Чобанян и издадени в отделен сборник в Париж през 1902 г. У нас е публикувана книгата със стихове на поета “Синя птица, златно перо” (2009) в превод на Марко Марков.

“Два близки народа, два далечни съседа Армения-Турция” – Хрант Динк

Хрант Динк (1954-2007) е редактор в двуезичния турско-арменски седмичник „Агос“ и е най-известният арменски глас на Турция в чужбина. Заради статиите си за геноцид на Османската империя срещу арменците през 1915 г. си навлича гнева на националистите. На 19 януари 2007 г. Динк е застрелян посред бял ден пред офиса си в Истанбул от 17-годишния краен турски националист Огюн Самаст. На погребението на журналиста стотици хиляди души протестират против убийството, като скандират „Ние сме арменци“ и „Ние всички сме Хрант Динк“. Хрант Динк се застъпваше последователно за диалог между турци и арменци, като призоваваше да се отворят пътищата на помирение между двата народа и да се създадат добросъседски отношения между двете държави. Същевременно той предупреждаваше чуждите страни да не подклаждат дебата за геноцида по опортюнистични съображения. Неговата книга, вече преведена и на български език, е доказателство за това как един журналист показва двете гледни точки – и на турците, и на арменците.

 

 

Списание „Страница”

В рамките на фестивала „Улица Отец Паисий” списание „Страница” ще представи свои броеве, издадени през 2011 г., два от които обзорни за съвременната българска литература. Списанието е поканило за свои гости писателите Калин Терзийски, Петър Денчев и Димитър Шопов, които ще четат свои текстове, някои от които публикувани на страниците на списанието.
Литературното списание „Страница” се издава от 1997 г. и е едно от най-представителните и авторитетни периодични издания в България.
В настоящата редакционната колегия са: Александър Секулов, Борис Минков, Галина Лардева, Георги Лозанов, Димитър Келбечев, Клео Протохристова, Людмил Станев, Младен Влашки, Недялко Славов.  Публикува художествени текстове, поезия, литературоведски студии, превод и т.н.,  както и голям критически блок с рецензии на Младен Влашки, Борис Минков, Татяна Ичевска, Гергина Кръстева, Здравко Дечев и др.
През 2008 г.  списание „Страница” е удостоено с национална награда „Христо Г. Данов” за литературна критика.

Списание „Страница” представя: от 18:00 до 20:00 часа
Калин Терзийски, Димитър Шопов и Петър Денчев

Калин Терзийски е роден на 22 март 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. Работил е като дърводелец, анкетьор, санитар, медицинска сестра, копирайтър, редактор. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната боница в Курило. От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува нещата си в периодичния печат – списанията “SAX”, “Егоист”, “Едно”, “Найт лайф”, “Ева”, “Клуб М”, вестниците на „Труд”. Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: “Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“.
Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2006-та е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб Литература Диктатура.
Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време”(разкази), „Сурови мисли със странен сос”, участия в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”, сборниците разкази  „Любовта на 35 годишната жена” и „Има ли кой да ви обича” отличена с Европейската награда за литература за 2011 г.  През 2010 г. излиза дебютния му роман „Алкохол”, който е награден с „Цветето на Хеликон” и по който е реализиран авторски спектакъл на Цветелина Стоянова- Цвъ, с участието на Калин Терзийски и брат му Светослав Терзийски. Вторият му роман „Лудост” е издаден през 2011 г.  Живее в София.

Димитър Шопов е роден на 15 декември 1980 в Кърджали. През 2005 завършва специалност Сценография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. През 2007- магистър Проектиране на визуален авторски спектакъл в Национална художествена академия. През 2007 е резидент на Cite internationale des arts- Paris. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в групови прпоекти на съвременно българско изкуство Автор е на документален филм „С. Бекет и Божията чест”, включен в програмата на Златен ритон, Пловдив през 2007. Реализирал е спектаклите „Дон Жуан” (реж. Александър Панайотов) през 2006, „Смъртта на Дантон” по Георг Бюгнер в театър Сфумато, София (реж. Добромир Цветков) през 2007, „Не Аз” по Самюел Бекет (реж. Добромир Цветков) през 2007, „Тишина” по Харолд Пинтър (реж. Добромир Цветков)
През 2012 за дебютната си книга „GAVAZOV” e удостоен с приза за проза в национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет”, Хасково. Живее в Пловдив.

Петър Денчев е роден  в град Варна. През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В.Хауф, Брукнер. Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея” е един от двата наградени на конкурса „Екстаз” на сп. Алтера (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси. Два пъти получава втора награда на Националния младежки поетичен конкурс „Веселин Ханчев” (Стара Загора, 2006 и 2010). С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича” печели конкурса за Нов български роман „Развитие” за 2007 г, а след това и поощрителната награда на Райфайзен банк на конкурса Южна пролет 2008. Неговите учебни представления “Смъртта и Дяволът”, “Схватки” и “Слугините” са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово. “Жената от миналото” по Роланд Шимелпфениг (ДКТ “К. Величков” Пазарджик) е неговият дебют на професионалната сцена. Автор на сборника с разкази “Истории в минало време” (ИК “Жанет 45? 2011). Последната му книга е романът “Тихото слънце” (ИК “Жанет 45?) , книга с антиутопичен дух, но не съвсем. “Карнавал” от Жорди Галсеран (ДТ “Гео Милев” Стара Загора, 2012) е последният му театрален проект. Живее в София.

Black Flamingo Publishing представя: от 14:00 до 16:00 часа
Сборникът “Анатол” – Артур Шницлер

През 2012 година се навършват 150 години от рождението на Артур Шницлер, един от най-ярките представители на Виенския модернизъм, известен като белетрист и драматург. По този повод издателство Black Flamingo Publishing предлага представителен том с неговите пиеси, които и до днес са много актуални. В книгата е включен цикълът от едноактни пиеси „Анатол”, който продължава да привлича интереса на публиката. Към него е добавена и едноактната пиеса „Високомерието на Анатол”, запазена в архива на писателя. Във всичките си творби Шницлер се проявява като задълбочен познавач на човешката психика, като скептичен и ироничен наблюдател на действащите обществени норми. Обикновено се сочи връзката му с творчеството на Зигмунд Фройд поради това, че пренебрегва всички табута за обществото и съвсем открито говори по въпросите за секса, за смъртта. Със своя свободен дух Артур Шницлер е много близък и на съвременния читател и зрител.
По повече от творбите на Шницлер има над 90 екранизации, правени по различно време. Някои са станали основа за създаване на музикални произведения – опери, мюзикъли.

 

ЛитЕкспо Отец Паисий            
Тип на събитието: литературно изложение
Място:  градинката пред Джумаята
Дата и час: 12 май (събота) от 12:00 до 20:00 часа

„Контекст“
Проект на Илия Ламбов

Думата „КОН“ е прабългарска и е запазила значението си през хилядолетията. Думата „ТЕКСТ“ е английска и в случая предизвиква съвременна (тук и сега) смислова връзка. Платното, завързано върху тялото на коня, на което ще е изписан текстът, ще го превърне в медия, същевременно и в жив обект на изкуството, а прочитът ще го натовари с нови смисли – подобно на <tag> или етикет. Обединявайки ги визуално в едно цяло, авторът се надява да привлече вниманието на хората, които да забележат и преосмислят – „КОНТЕКСТА“ не само като смислова рамка, а и като нещо живо и случващо се. Проектът ще включва и фотографии на творбата „Контекст“ в екстериорни и интериорни пространства по улица „Отец Паисий“.

„Контекст“ – проект на Илия Ламбов
Тип на събитието: временна инсталация
Място: градинката на ресторант „Унико“
Дата и час: 12 май (събота) от 11:00 до 17:00 часа

„Думи на вятъра“ – вземи си оригами за спомен
Проект на Студио 8 1/2

Своеобразна временна инсталация „Думи на вятъра” ще бъде представена от Студио 8 1/2  в рамките на фестивал „Улица Отец Паисий – Текст”. И в двата дни на събитието хартиени оригами-жерави ще танцуват във въздуха, а всяка една хартиена птица ще бъде сгъната от лист с текст – стих от съвременна поезия, част от разказ, известен или не цитат, хайку… Всеки от посетителите на фестивала ще може да си вземе оригами за спомен, а когато го „разтвори“, ще открие някое произведение или късмет. Идеята на инсталацията е думите да се извадят от техните обичайни опаковки и да се пуснат в свободен полет над улицата.

„Думи на вятъра“ - проект на Studio 8 1/2
Тип на събитието: инсталация
Място: ул. „Отец Паисий“ между ул. „Ген. Гурко“ до ул. „Патриарх Евтимий“
Дата и час: по време на целия Фестивал

„Offtakt“
Проект на Мартин Луканов, Марио Балабанов и Леонид Дружинин

„Offtakt“ е музикален и аудио дизайн проект, сформиран от Мартин Луканов и Марио Балабанов. Цветните им звукови картини са наситени с дълбоки атмосфери, уловени от самите тях. Музиката им борави с грижливо дигитализирани изразни средства, почерпени от живата среда. „Offtakt“ са взели участие в ARTMOSFERIC festival 2011, RUJANA OPEN AIR 2011, REMURDER SEASIDE SUMMER festival 2011, MELLOW MUSIC festival 2011.

 
„Offtakt“
Проект на Марио Балабанов, Мартин Луканов, Леонид Дружинин
Тип на събитието: концерт
Място: паркинг на ул. „Отец Паисий“ 13
Дата и час: 12 май (събота) 14:00 часа

Група „Гологан“ – концерт с поетическо четене
Проект на Анджела Родел, Иван Христов, Петър Чухов, Иван Вълев и Гриша Маникатов

Целта на експеримента „Гологан“ е да се прекрачи границата на поезията и да се навлезе в територията на музиката. Текстовете, които музикантите интерпретират, са както авторски, така и фолклорни. Някои от тях са на основата на градския фолклор. Поетите търсят нови форми на представяне на поезията и по-различни пътища, по които тя да достигне до публиката. Членове на етно-рок група „Гологан“ са: Анджела Родел – вокал, тамбура; Иван Христов – кавал, вокал; Петър Чухов – китара, вокал; Иван Вълев – бас китара; Гриша Маникатов – барабани.

Гологан“- група за етнорок поезия
Анджела Родел – вокал, тамбура; Иван Христов – кавал, вокал; Петър Чухов – китара, вокал; Иван Вълев – бас китара; Гриша Маникатов – барабани.
Тип на събитието: концерт с поетическо четене
Място: сцена пред artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38
Дата и час: 11 май (петък) 19:00 часа
_________________________________________________________

Ресторант „Ереван” готви за Вас!

Ресторант „Ереван” с шокиращи рецепти от началото на 20 в. Сега е моментът за среща със старата градска кухня. Ретро манджи и десерти от едно време – върнете се в детството си. Готвим за Вас, възползвайте се от нас!

Ресторант „Ереван” готви за Вас!
Тип на събитието: Обитателите действат
Място: ул. „Отец Паисий“ 29
Дата и час:  12 май (събота) 11:00 – 18:00 часа

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.