Фестивал 2012

ПУБЛИЧЕН ОТЧЕТ
Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012

11, 12 и 13 май, Пловдив
организатор фондация „Отворени изкуства“

На 11, 12 и 13 май в Пловдив се проведе фестивалът за градска култура „Улица Отец Паисий – Текст“, 2012 г. Организатор е фондация „Отворени изкуства”. Куратори на тазгодишното издание бяха Крум Филипов и Виктор Янков.

Темата на фестивал „Улица Отец Паисий“ беше ТЕКСТ и в него участваха 35 проекта на над 70 артиста от различни области в изкуството. Те представиха и разположиха текста в различни по жанр проекти – рок концерти с поетическо четене, дискусия за досиетата, лекция за буквите, уроци по арменски, хранително – вкусови експерименти, литературни четения, хип-хоп спектакли, фотографски и типографски изложби, вграждане на текст в картина, прожекция на поетични видеа по фасадите на сградите, мултимедийни проекти, калиграфия и мн.др.

Тази година по цялото продължение на Отец Паисий се проведе и популярният за Пловдив „Хендмейд дей“ на художници – приложници и техните ръчно изработени неща, което придаде особена пъстрота на цялата улица. Децата бяха организирани в направа на значки и скрабъл състезание. Дъждът забави, но не спря провеждането на Литературното изложение – ЛитЕкспо, проведено на Седмото тепе, където четири издателства представиха своите автори и нови издания, а хората си купиха книги и списания и получиха автографи. На голям интерес се радваха концертите с поетическо четене на стиховете на Петър Чухов с група „Гологан“ и група „ЛаТекст“ и слам поетическият пърформанс на: Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов и Радослав Чичев. В проекта на биографа Димитър Шопов и критика Вера Млечевска се представи книгата – албум „Гавазов“, както и работите на художника и неговия принос чрез прожекция, дискусия и литературно четене. Публиката на фестивала взе активно участие в интерактивните проекти: „Silhouette Poetry“, където всеки човек беше обрисуван с текст и чрез силуета си и неговите движения можеше да го прочете; акцията на магазин „Барака“ – „Врата за споделени мисли и желания!“ – даде възможност на хората да пишат на цветни листчета своите послания и да ги лепят на остъклената врата, от което се получи красива, многоцветна и многотекстова инсталация, а от проекта „Думи на вятъра“ всеки си взе по едно летящо жеравче с текст – късмет и спомен от фестивала.

В рамките на фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012, фондация „Отворени изкуства“ организира и проведе конкурс – отворена покана за дебютни проекти на млади автори. Участваха девет проекта, от които наградените бяха: „(Дв)улично“ с първа награда, втора награда получиха проектите: „Микрокосмос“, „5 – 6 анонимни прочита на едно четиристишие”, „Да го видиш, ако искаш…” и с трета награда бяха отличени: „A Cup of Tea“, „Хронология“,„Тя” и „The Secret Way”. В събота – 12 май, се състоя прожекция на всички участвали в конкурса поетични видеа, в рамките на фестивалната програма.

Тази година фестивалът „Улица Отец Паисий“ беше посетен от близо 6 000 души, сред които гости от други градове и чужденци. Обитателите участаваха във фестивалната програма с проектите: „Урок по арменски“; „Седмото тепе“; „Врата за споделени мисли и желания“; „Текст, шрифт, послание“; „Ресторант Ереван готви за вас“ и др.

Като дълготраен резултат от фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012 ще останат проектите – „mini – text“ на Мартин Илиев, „Текст в текст“ на Николай Петров, а изложбата на Кирил Златков и Илия Груев „Къде са ни буквите?“ все още може да бъде разгледана в пространството на artnewscafe.

Организационният екип на фестивала включваше: двама куратори, координатор на съдържание, медия координатор, маркетинг мениджър, финансов мениджър, продуцент, офис сътрудник и седем доброволци.

Фестивалът се проведе с финансовата подкрепа и сътрудничеството на Община Пловдив, Национален фонд „Култура“ и Ballantine’s.

Медийните партньори бяха: БНТ, Дарик радио, Дарик нюз, сп. „За хората“, сп. „Програмата“, National Geographic, в-к „Марица“, сайтовете – „Под тепето“, „Медия кафе“; „Евентс Пловдив“.

Фестивалът беше отразен от повече от 70 медии до момента, между които водещите издания: „Капитал Лайт“, в-к „Дневник“, сп. „Програмата“, сп. „За хората“, сп. „Лик“, сп. „ЕДНО“; в-к „Марица“; електронните медии: БНТ – „Денят започва“; БНТ – Новини; БНТ – „Неделя по 3“; БНТ Пловдив; ТВ7 – Новини; ТВ7 – Уикенд с Миа Сантова; ББТ – Сутрешния блок; NBT телевизия; БНР; Дарик радио; Джаз ФМ радио; bTV радио; Зи рок и др.; БТА; агенция Фокус и голям брой водещи интернет медии: bTV news, Дарик нюз, Аз чета, Лейди зон, Пъблик репъблик, Културни новини и мн.др. Осъществиха се директни включвания в Новините на БНТ от Откриването на фестивала, както и в Новините на ТВ 7 от последния му ден.
Пресконференцията се състоя на 8-ми май и беше посетена от над 20 журналисти от различни медии. Дневник на трите фестивални дена се засне и ще бъде излъчен в предаването “Метафора” по БНТ.

http://www.facebook.com/otets.paisiy.street

http://opsfestival.com/


УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ – ТЕКСТ, ПЛОВДИВ

Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст” 2012
11-13 май 2012

За трета поредна година една улица става тема, сцена и фокус на градски събития в дните между 11-13 май 2012 г. Това е ул. Отец Паисий в Пловдив.

Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст” е третото издание на ежегодния проект Улица Отец Паисий, началото на който беше поставено през 2010 г. В първото издание Фондация Отворени Изкуства организира тримесечен културен фестивал като голям изследователски проект с две изложби „Улицата Сега” и „Улицата Преди” и фокус-събитие „Уикенд Фест”. През 2011 г., под мотото „Улица Отец Паисий – Успоредната градска култура – Препокриване”, времевият фокус на събитието се стесни до уикенд фестивал, в рамките на който се организираха 48 разнообразни по жанрове събития на 36 локации по улицата.

Промяната на формата и тематичния фокус на Фестивал “Улица Отец Паисий” в реакция на живата градска култура е основна негова характеристика през годините, а мисията му е да стимулира и посочва нейните нови прояви. През 2012 г. Фондация Отворени Изкуства се фокусира на темата „ТЕКСТ”. За куратори на Фестивал “Улица Отец Паисий–Текст” са поканени Крум Филипов и Виктор Янков. Според концепцията на кураторите улица “Отец Паисий” за няколко дни ще се превърне в лаборатория за текстове. Текстът превръща улицата в диалог като изгражда многопластова ситуационна среда. Динамичните трансформации на текстове от различни нива по улицата ще представляват една особена „карнавалност”, артистично смесване на текстове от „висок” и „нисък” ред. Интертекстуалните мостове в движението по улицата са по-интересният път на културна идентификация и одухотвореност и текстът ще се превърне в провокация за всеки, който може да борави с него.

Формите на изява на тези търсения ще бъдат – театрални лаборатории, пърформанси, изложби, моноспектакли, литературни четения, прожекции. Предвиждат се лекции, дискусии, срещи с автори и издателства и други.

КРУМ ФИЛИПОВ е роден през 1969 г. в София, но е израснал в Смолян. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски” през 1995 г. През 2000 г. завършва „Театрална режисура“ в класа на проф. Иван Добчев – НАТФИЗ „Кр.Сарафов”, а през 2001 г. специализира „Кинорежисура“ в класа на проф. Георги Дюлгеров. Автор е на две книги с поезия „Затръшнато небе” и „3,14 стихотворения”. Лауреат е на конкурсите за поезия „Веселин Ханчев” – Ст. Загора, „П.Яворов”- Поморие, „Най-ярък дебют в литературата” – БНР, „Годишна награда за поезия” на радио „Дойче веле“ и др. Режисьор е на спектакли, документални филми, музикални видеоклипове и телевизионни програми, участвали и награждавани в престижни фестивали у нас и в чужбина. От 4 години е режисьор и съсценарист на „Метафора” – предаване за книгите и четенето по БНТ-Пловдив.

ВИКТОР ЯНКОВ е роден през 1988 г. в Стара Загора. Завършва езикова гимназия Ромен Ролан в родния си град. От 2006 г. започва да работи като водещ в регионалния център на БНР, а през 2007 г. със свой колега създават музикалното радио предаване „Инсомния“. През 2008 г. се мести да учи и работи в Пловдив, където завършва специалност „Политология“. Той е сред издателите на вестник „Млък“ и сред сценаристите на телевизионното предаване „Студио ВУЗ“. От година и половина е водещ и съсценарист на литературното предаване „Метафора“ по БНТ2. През уикендите, все още, може да го намерите като едно от лицата зад бара в аrtnewscafе.

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА
ул. Отец Паисий 36, Пловдив 4000, България, 0888 309 731, www.openarts.info
skype: open.arts.foundation / www.openarts.info

Comments are closed.