Участници

Акценти във Фестивал Улица Отец Паисий, 2011

………………………………………………………………………………………………………………………………

Градски портрет, сдружение Плюс

Графичен портрет на ул. „Отец Паисий”. Изследване на улицата като жива система, погледната през художествена призма. Виртуален поглед към различни характеристика на улицата – движение, пространство, цвят, звук, настроение, атмосфера. Тяхното взаимоотношение е представено в инфографика, видео и звукова картина с цел изследване на техния интензитет, динамика и време на случване. Улицатата е разделена на пет зони – акупунткурни точки – около които се концентрират виталните й потоци. Те са представени чрез присъщите за улицата образи, цветове, звуци, хора.

Проектът на Сдружение Плюс ще бъде представен в artnewscafe, ул. Отец Паисий 38 от 19.00 на 28 май.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Фотопропаганда – снимки от витрината на социализма, Никола Михов

Основа на проекта са 30 оригинални издания на ”Фотопанорама” – поредици от фотографии,  издадени от окръжния център за фотопропаганда в Габроево между 1976 и 1989г. Придружените от кратки описания снимки показват различни аспекти от живота  и градската среда от времето на социализма. ”Фотопанорамите” са изпращани периодично в читалища,библиотеки заводи и други учреждения, където били излагани в специални витрини.

Проектът предвижда групираните тематтично по 8,10бр. снимки /с размер 30х40 всяка/ да бъдат залепени по витрините на магазините и по прозорците на заведенията на ул. Отец Паисий, така че да могат да се разглеждат от тротоара.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Past/Future site-specific video projection автор Петко Танчев

Между новопостроените златарски магазини на старинната улица „Отец Паисий“ се намира полусрутена изоставена къща със сива фасада, запечатала следите на времето и културното минало. Динамичният градски живот е определял разнообразните  функции през изминалите години – църковен имот, работилница за различни услуги и занаяти, дом на известни пловдивски граждани. Какво ще е бъдещето на тази къща? Историческите фрагменти изграждат версия от интерпретации, фикции и варианти за следващи събития. Прожекция върху фасадата създава движещи се текстури, които превръщат къщата в „жива“ структура от спомени.

Прожекция върху фасадата на старата къща до Храм “Св. вмчца Марина”, 28 май 20.30 часа

………………………………………………………………………………………………………………………………

“Хорска маса”
Сдружение Трансформатори

„Хорска маса“ е място за комуникация, свързваща нишка между хора, градски пространства, култури и история; тя е своеобразен мост, свързващ различни поколения, традиции, занаяти. Целта е да се стимулира гражданска активност и дух на добро съседство, като се привлече възможно най-голям брой участници.

28 май, Пространството по ул. “Отец Паисий” между пресечките ул. Гурко и ул. Патриарх Евтимий

………………………………………………………………………………………………………………………………

Улична инсталация „Цветовете на щастието“, Виктория Георгиева

Инсталацията обединява нарисуваното на стена с пространствения обект, който изскача от стената. Летящите цветове “разпръскват” символично щастието. С творбата си Виктория мечтае да докосна позитивно минувачите на улицата, а истинската емоция предстои.

Ще видите произведенията на Вики на различни локации по улицата след 28 май.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Арменската общност

На ул.”Отец Паисий” се намира ресторант „ЕРЕВАН” с управител г-н Арто  Тутян. Този ресторант е известен с автентичните бабини, домашни гозби, които предлага и непринудената обстановка и уют.

До него е малка златарска работилница и вход за безистена водещ към двора на стара къща, която принадлежи на арменската общност. В тази сграда се помещават редакциите на двата арменски вестника, които се издават в града, клуб на пенсионера и стаи  използващи се от арменските организации за тяхната клубна дейност. Тази година арменската общност ще се включи във фестивала с организиране на Открит урок по арменски език и Арменско караоке.

Участието в този проект се посвещава на 20 годишнина от независимостта на Република Армения под патронажа на почетния консул в града г-н Ехиазар Узунян.

Арменско караоке
паркинг на ул. „Отец Паисий“ 15, 20.00 ч., 28 май

Открит урок по Арменски език
паркинг на ул. Отец Паисий 15, 13.00 ч., 29 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

Прожекции на открито Compote Collective

Компот Колектив е продуцентска къща за анимация,
създадена в края на 2008 г.в София. Компот представлява мрежа от автори с отличаващи се стилове и предходен опит, които са базирани в няколко европейски държави. Идеята, която стои в основата на дейност им, е да промотират стилове, които са силно индивидуални.

http://www.compote-collective.com/
Античен одеон, 22.00, 28 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

„Улицата е нашето платно“
Стюърд Маккилош

Проектът на Стюърд Маккилош „Улицата е нашето платно“ се явява част от продължаващия проект “Изкуство навсякъде”, който проучва идеята за използване и адаптиране на градския пейзаж за създаване на временни художествени интервенции. Затварянето на улицата за автомобили е идеална възможност да се направи точно това. Пътят е обикновено областта на леките и товарни автомобили, а не на хората и със сигурност не на изкуството. Работейки с група деца, Стюърд Маккилош ще използва геометричните форми на камъните за боядисване на огромни изображения и превръщането на пътя в наше платно. Ще се създаде работа на живо пред публика, което е положителна нагласа, че когато хората работят заедно могат да постигнат на пръв поглед нещо невероятно.

пред фризьорски салон Арлет, 11.00 ч., 28 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

Многоизмерни Колажи, Ноеми Голдбърг (Белгия)

Става дума за колаж силно обвързан с мястото си на реализация, в който пластичност, огледални и стъклени повърхности се препокриват и противопоставят в пространството образувайки един многоизмерен топос.  Целта е да бъде постигнато движение, взаимопресичане, баланс между различните връзки до степен, в която изложбеното пространство, полици, книги, маси, бюро, витрина са вписани в една неочаквана кохерентност.

ул. „Отец Паисий“ 34, петък от 19.00 ч., 27-29 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

Реалността на виртуалнотo, Сашо Поповски

Изложба от два големи лайтбокса и принтиран текст, които представят един безкраен проект, наблюдаващ  развитието на архитектурата на дънни платки на компютрите. Правят се най-вече наблюдения върху виртуалното пътешествие към историята на градовете, на техния произход, трансформация и перспектива, като се чертае един нов Вавилон в три насоки – измислената реалност, символичната реалност и истинската такава.

ул. Отец Паисий 27, 27 – 29 май 2011

………………………………………………………………………………………………………………………………

Лов на съкровища

Интелектуална игра, която ще ви предизвика за решавате загадки и шифри свързани с улицата, да търсите отговорите на различни места, а това ще разкрие интересна история свързана с улица Отец Паисий.

градинката на Джумаята

………………………………………………………………………………………………………………………………

Перма-културатa, Михаил Косев

Лекция ПЕРМА КУЛТУРА – Практика за екологичен начин на живот, която представя тази ествествено възникнала наука, като отговор на съвременния хаос. Тя обединява традициите със съвременните научни постижения, без те да си противоречат, а да се допълват взаимно, така че да се постигне равновесие между Човека и Природата. Лекцията е последвана от уъркшоп за засаждане на растения. Водещ е Михаил Косев специализирал при основоположника на тази наука австралиеца Бил Молисън, който заедно с желаещите да се включат ще облагороди изоставените саксии и зелени площи по улицата.

по улица „Отец Паисий“, 11.00 ч., 29 май (неделя)

………………………………………………………………………………………………………………………………

„Дигитални структури – картографиране на спомени“, Йово Панчев

Участници: Йово Панчев, Велизар Димчев и публиката

Процесът на картографиране на индивидуалните забележителности и личната легенда на уличното пространство става на базата на wikimapia, която се прожектира, дорисува и дописва не само във виртуалното пространство, но и на стената с помощта на Велизар Димчев един от най-изявените художници от своето поколение.

28 май, 20.00 часа, ул. Отец Паисий 32

………………………………………………………………………………………………………………

Българският модел приближава Филибето, Ясен Марков и Продан Марков

Участници: Ясен Марков, Продан Марков и публиката

Тук ще се правят колажи и много абсурдни на пръв поглед неща. Ясен Марков ще води уоркшопа от Лондон по skype, а Продан Марков и Сашо Поповски, архитект от Пловдив, Милано, Битоля и Барцелона ще се включат в работата на място.

паркинг на ул. Отец Паисий 15, 28 май, 16.00 часа

………………………………………………………………………………………………………………………………

Успоредна градска култура – иконография, Доц. Борис Сергинов и студенти от НБУ

Участници: Доц. Борис Сергинов и студенти от НБУ

Концепцията на тази малка, но изработена специално за улица Отец Паисий изложба е търсенето на новата иконография или образите, с които се асоциират в различни аспекти „градът”, „успоредната градска култура”, „успоредността изобщо” както и самия Отец със съответната си иконография.

фасади и огради по улицата, петък от 19.00 ч., 27-29 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

Тайна изложба в стаята на арменския двор, Йово Панчев

Участници: Алекс Ангелов, Димо Иванов, Продан Марков и др.

Тайната изложба в стаята на арменския двор има таен характер и ще бъде открита тайно чрез тайно обявен флаш моб. Изложбата е толкова тайна, че не само публиката няма да я разбере, даже артистите включени в нея не подозират за случването й.

В рамките на изложбата ще има и представяне на списанието Blood Becomes Water – най- новата придобивка на родната кунст периодика.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Портите на ул. Отец Паисий

Участници: Йово Панчев, Лора Пърмакова, студенти

Нощен или ранно-утринен поход по ул. ОП с лампи и кабели има тенденцията да се превдърне в герила художестена акция, комбинирана с изнесена шепнешком лекция за някои сценографски / осветителски пинизи с приложения в публичното простраснтво и реалния живот.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Прожекции на Пенка Кубратова – НЕЗ фест

Участници: Янко Велков – Янеца / Емил Стефанов – Емикеланджело представят НЕЗ Фест-а

Античен одеон

Това не е мини кино фестивал, а политически психо-трилър някои от най-нелепите, но и доста сполучливи филмчета направени с нулев бюджет разбъркват представите за кино изкуство и кино-производство, редуват се хоръри от Студентски град, смешки от Перник, мелодрами от Берковица.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Улица „Отец Паисий“: личности и съдби

Изложба в чест на д-р Христо Станев

ул. „Отец Паисий“ 9, петък от 19.00 ч., 27-29 май

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Стрелбище

Тази леко носталгична, весела и  позабравена проверка на късмета, свързана с  детството и спомените за времената, когато нещата бяха истински, е един от акцентите на празника на улица Отец Паисий. Ще може да проверите късмета си и да спечелите произведеното, продаваното и характерното от Улица Отец Паисий.

Пред Градска художествена галерия, пл. „Станислав Доспевски“, 27-29 май

……………………………………………………………………………………………………………………..

Уъркшоп за сувенир на ул. „Отец Паисий“, водещи Виктория Книш и Катрин Сариева

Вики Книш е дизайнер и фотограф, украинка по националност, но от 9 години живее в България. Инициатор на Future Shorts Bulgaria.

Катрин Сариева е историк и галерист, основател на Галерия Сариев, Пловдив.

Структурата на уъркшопа започва с интродукция от Катрин Сариева за историята и настоящето на ул. Отец Паисий. Следва изследователска самостоятелна разходка на участниците по улицата с цел оформяне на идея за сувенир, която ще трябва да придобие идейна форма чрез дискусии, рисуване и правене на макети с подръчни материали. Най-сполучливият ще спечели тениска ул. Отец Паисий.

ул. „Отец Паисий“ 32, 12-15 ч., 29 май

…………………………………………………………………………………………………………………………………

С куче по „Отец Паисий“, Лора Шумкова

Как би изглеждал животът на улица „Отец Паисий”, ако домашните любимци можеха да споделят всекидневнието на своите стопани? Има ли място за куче на работното място, в кафенетата и ресторантите? Един стопанин на куче разказва за градското си всекидневие: за разходките със своя любимец, за работата си, за домакинските задължения, за забавленията – с кучето и без него. След това екипът на филма го въвлича в много специален експеримент: да сподели един обикновен работен ден със своето куче. Пълно щастие? Или пълна лудница?

терасата на ул. Отец Паисий 5, 21.00 ч., 28 май

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Уличен зоопарк: литературни любимци, Лора Шумкова и парковото поколение

Литературно четене

терасата на ул. „Отец Паисий“ 5, 20.00 ч., 28 май

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Гледай Радио Пловдив, БНР

Радио Пловдив мести студиото си на улица „Отец Паисий” за уикенд фестивала в края на месец май. Слушай и виж „на живо” как Тома Спространов, Младен Влашки и Мишо Гръблев водят своите предавания. Гледай и участвай в тях. Два дни, седем часа и повече от три визии за музиката, книгите и живота в успоредната градска култура на Пловдив.

В „Любопитно петолиние” на Тома Спространов ще гостуват не само „старите муцуни” на българския рок, свързани с Пловдив.

В часа за книги „Преге” Младен Влашки ще разкаже за разказвачите на Пловдив, ще чуете истории, свързани с улица „Отец Паисий” и литературния живот, изпълвал това пространство през годините.

В „Клуб неделя” Мишо Гръблев ще ви направи не само свидетели, но и участници на случващото се в уикенд фестивала с преки включвания, живи разговори и много настроение.

На 28 и 29 май от 11.00 до 18.00 – слушай Радио Пловдив, гледай Радио Пловдив, бъди Радио Пловдив. Студио на живо на ъгъла на улиците „Отец Паисий“ и „Станислав Доспевски“ (бивш магазин „Тилия“).

………………………………………………………………………………………………………………………………

“Метафора”, БНТ

Метафора е телевизионно предаване посветено на литература, което има за цел да представи всички нейни проявления и  рефлексии в обществения, културния и личния живот на съвременния човек. Провокиран от характера на  фестивала “Отец Паисий”  и различните лица, които една улица може да абсорбира в себе си, Екипът на Метафора ще разработи “Литература на фрагмента” – картината на въображението растеризирана в минималистични художествени сегменти. В живото предаване на БНТ Пловдив публиката на “Отец Паисий” ще има възможността да се включи в нашия интерактивен литературен проект.

Студиото ще се намира на ул. „Отец Паисий“ 32  от 16.00 ч. на 28 май.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Vice e библията на новото поколение!

Светът на Vice e забавен, остроумен, ироничен и креативен, като е успял да изгради впечатляваща група от интелигентни, иновативни и успешни читатели. Нашата аудитория се състои от trendsetting metropolitans на възраст от 18 -34, тоест онази примамлива прослойка от градски чеда, която не следва тенденциите, a създава тенденциите. Vice предлага ексклузивно съдържание чрез журналистическа мрежа от 2500 Vice репортери на всички континенти. Материалите са без компромиси, с корени дълбоко в младежката култура и лайфстайл. Vice отразява интересни  новини за спорт, телевизия, кино, музикални и културни събития. Прегръщайки популярната култура, Vice се e доказал като уникален фактор в световната медийна среда.

DOs & DON’Ts парти с участието на Menta Sessions, списание VICE, Fabric bar, ул. „Отец Паисий“ 31 в 23.00 ч. на 28 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

Kottarashky / Котарашки

Зад закачливия псевдоним Kottarashky стои архитектът Никола Груев, който започва като експериментира с различни балкански звуци. Днес Котарашки е банда от още няколко музиканта. Музиката им е микс от българската, балканската, индийската музика.
Kottarashky ще свири на фестивала на живо с неговата банда – Христо Хаджиганчев, китара, синтезатор; Александър Добрев, кларинет; Йордан Гешаков, бас и Атанас Попов, барабани.

СЦЕНА ЖИВА МУЗИКА, паркинг на ул. Станислав Доспевски, 28 май, 21.00

………………………………………………………………………………………………………………………………

SouthWick

SouthWick е фънк банда, създадена в началото на 2010 година от Божидар Василев (тромбон) и Денис Попстоев (алт саксофон). След няколко промени се утвърждава и постоянният състав на групата, в който влизат още Михаил Филипов (пиано), Волен Милчев (беквокали), Симеон Петрунов (бас), Деян Илиев (барабани).

Може да ги чуете и видите на Голяма сцена в събота 28 май от 15 часа (паркинг на ул. Станислав Доспевски)

………………………………………………………………………………………………………………………………

Ambient anarchist

Историята на “Ambient anarchist” започва през 1999 г. Музиката, която творят е електронен дъб джаз с епизодични включвания на електрическа китара и диджериду (характерен за австралийските аборигени духов инструмент, издаващ характерен гърлен звук). Самата група е избрала определението “punk-hop” като най-добре описващо характера на музиката им.

Голяма сцена, 28 май, 18.00 часа, паркинг на ул. Станислав Доспевски

………………………………………………………………………………………………………………………………

DJ СЦЕНА / artnewscafe

Reel Feel (Андрей и Ангел)
Menta Sessions (Стефак и Димитрофф)
Mr. Smiff
Makopa & Funkusion
Menta Sessions

artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38

 

………………………………………………………………………………………………………………………………


Изложба на Николай Сърдъмов в МАЙ ООД

Съвременно бижу и красива винтидж дреха е комбинация, ценена от модните гурмани, но все още плахо воюваща за място по нашите улици.

От МАЙ ООД решават да се застъпят за симпатичната двойка и канят Николай Сърдъмов да покаже своите бижута в магазин МАЙ ООД от 28 май до 11 юни. Откриване на 28 май 18 ч.

МАЙ ООД – vintage shop, ул. „Отец Паисий“ 36

………………………………………………………………………………………………………………………………

Solo show, Иван Мудов

Краченето по ръба на закона, способността му да се въплъщава в роли и нуждата да прониква зад защитените стени на художествение институции, превръща категоризирането на Иван Мудов в нелека задача. Въпреки че той не обича да бъде описван по този начин, продължава да си служи с правилата и ролите, да ги изследва и реформулира съгласно свойте лични приоритети. Именно тези похвати правят от Иван Мудов автор, който се движи от една територия в друга без да се страхува, че прекрачва физически или въображаеми граници. Самостоятелната изложба на художника Иван Мудов в Галерия Сариев може да се тълкува в светлината на предпочитанието на Мудов към комплексни ситуации и усложняване на контекста.

Галерия Сариев, ул. Отец Паисий 40 19.00 ч., 27-29 май
Изложба в присъствието на автора

………………………………………………………………………………………………………………………………

Близо до

Автори: Георги Божилов-Слона, Ицко Мазнев, Недко Итинов, Кольо Карамфилов

Галерия P.A.R.K. е основана през месец септември 2008 г. Има за цел да пропагандира високо художествени творби и техните автори.  На улица Отец Паисисй се появява под името U.P.A.R.K през 2010 година.

Галерия U.P.A.R.K , ул. „Отец Паисий“ 24
19.00 ч., 27-29 май

………………………………………………………………………………………………………………………………

Изложба  - \\street\\, документална фотография, София, 2008-09 г. DJ  FX електро парти.

Откриване на  27.05. от  20 часа в кафе-бар “Малкият свят”.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

Работилница ” Фотограма”

Фотограмата е фотографско изображение, получено (без фотоапарат) чрез поставяне на обекти директно върху повърхността на фото чувствителен материал, като например фотографска хартия, и след това излагане на материала на светлина. Резултатът е образ силует, чиято наситеност е различна според прозрачността на използваните обекти, като участъците от хартията, върху които не е попаднала светлина, са светли, а тези, върху които е попаднала, са тъмни според законите на фото чувствителността. По тази причина полученият образ е негатив и често много прилича на изображение, изготвено с рентгенови лъчи. Този метод за получаване на изображения може би най-често се свързва с името на Ман Рей и неговите проекти с т. нар.”рейограми”. Други творци, които са експериментирали с тази техника, са Ласло Мохоли-Наги, Кристиан Шад (който е наричал изображенията “шадограми”), Имоген Кънингам и дори Пабло Пикасо.

в кафе-бар “Малкият свят” 28 и 29.05. от 11 до 20 ч. на кръгъл час, групи от 4 човека. Такса за участие: 5 лева

………………………………………………………………………………………………………………………………

Фестивално меню на преференциални цени, надпиване с бира в „Белия паяк“ и автентични домашни закуски, специално приготвени от Антоанета

Място: ресторант „Унико”, ресторант „Одеон“, ресторант „Ереван“, заведение „Белия паяк“, ресторант „Густо“, Домашни закуски от Антоанета

………………………………………………………………………………………………………………………………

Песни от времето на нашите баби и велики композитори от грамофон

магазин MUSIC CENTER, ул. „Отец Паисий“ 3

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

Конкурс за история на р-т „Златна круша“ – Всеки има своя история от “Златна круша”!

Разкажете историята си и участвайте с нея във Фестивала на улица “Отец Паисий”!

Ресторантът има 82 годишна история. Много хора разказват различни свои  романтични и забавни истории, които са им се случили тук, включително запознанства, сватби, надпивания, срещи с известни личности, спомени за конкретни гозби и т.н.

Споделете своята история и спечелете някоя от наградите, които ще раздават собствениците на ресторанта на Уикенд феста 27-29 май 2011г.

ул. „Отец Паисий“ 30

………………………………………………………………………………………………………………………………

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.