Фестивал 2011

ФЕСТИВАЛ УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ 2011
Успоредната градска култура – Препокриване

27-29 май 2011, Пловдив

организатор: Фондация Отворени Изкуства

Една улица става тема, сцена и фокус на градски събития за втора поредна година. Това е ул. Отец Паисий в Пловдив.

Под мотото “Успоредната градска култура” през 2010 година Фондация Отворени Изкуства инициира и реализира тримесечен културен проект “Улица Отец Паисий”, с който постави началото на ново обговаряне на историята и настоящето на този неизследван градски топос. Тази година след изследователските, етноложки и архивни задачи, на които акцентира първото издание, “Улица Отец Паисий 2011” ще се проведе в концентриран, ограничен времеви формат като ще бъде реализирана обществената му част – Уикенд фестивалът “Улица Отец Паисий” с мото: “Успоредната градска култура – Препокриване”

Фестивалът заема обществени, лични и открити градски пространства по продължението на улица Отец Паисий, която ще бъде затворена за автомобили.

Целта на проекта е да активизира, продуцира и покаже съвременна градска култура като програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформънси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения.

Събитията са организирани и продуцирани от Фондация Отворени Изкуства, обитателите на улицата, индивидуални артисти и артистични групи. Партньори на фестивала са Студио Даухаус за изкуство и Reel Feel за музикалната програма.

Акцентите са разделени в четири програми: Уъркшопове, Специални проекти, Обитателите действат и Музикална програма.

Посетителите могат да се включат в творческо опознаване и осмисляне на улицата участвайки в: Уъркшоп по ювелирство от майстор-златар Гаро, Интерактивен уъркшоп „Дигитални структури – картографиране на спомени“ от Йово Панчев, Архитектурен уъркшоп с участието на Ясен Марков “Българският модел приближава Филибето”, Уъркшоп “Сувенир на улица Отец Паисий”, Уъркшоп “Фотограма” на Никола Апостолов.

Специални проекти, посветени на улица Отец Паисий и реализирани за фестивала са: “Маса хора” / Трансформатори; “Улицата е нашето платно” стрийт арт демонстрация от Стюърд Маккълок; Пространствена инсталация в независимо пространство на номер 34 от белгийската художничка Ноеми Голдбърг; Уикенд студио на улицата на Радио Пловдив с предавания на Младен Влашки, Тома Спространов, Мишо Гръблев; “Пермакултура – лекция и озеленяване” от Михаил Косев, Изложбата на открито “Иконография – Успоредна градска култура” на Борис Сергинов и студенти от НБУ; “Лов на съкровища” – решаване на загадките и шифрите на улицата; Стрелбище с предмети от улица Отец Паисий; PAST/FUTURE – сайт спесифик видео проект – Петко Танчев; Мултидисциплинарният проект “Градски Портрет” на Сдружение Плюс, награден с първа награда по отворена покана, както и прожекции на два филма за улицата: С куче по „Отец Паисий” с автор Лора Шумкова и документален филм на Пенка Попова.

В раздела “Обитателите действат” преобладават инициативите на ресторантите при представяне на специални ястия, а ресторант “Златната круша” организира конкурс за лична история, свързана със “Златната круша” и литературно четене. Като основен код на улицата, Арменската общност под егидата на почетния консул на Армения организира “Арменско караоке” и “Открит урок по арменски”. В програмата за визуални изкуства се включват галериите Сариев, UPARK, винтидж магазина Май ООД, магазин Готи и artnewscafe.

Музикалната програма на Фестивал Улица Отец Паисисй представя живи изпълнения на открити сцени от бандите Котарашки, Ambient Anarchist и Southwick. DJ програмата е разположена пред artnewscafe и в Клуб “Фабриката” с Yves O (Dauhaus), Mr. Smiff, Мента Сешънс. В съботната вечер Списание VICE, като партньор на фестивала, инициира собствено DOs & DON’Ts парти.

В програмата са включени още открити прожекции, пърформънси, изложби. Неформални раздвижващи събития на фестивала остават традиционния Спортен полуден и Битак парти.

Фестивалът “Улица Отец Паисисй” се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България

……………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Фестивал Улица Отец Паисий 2011

Успоредната градска култура – Препокриване

27-29 май 2011, Пловдив

Една улица става тема, сцена и фокус на градски събития за втора поредна година. Това е ул. Отец Паисий в Пловдив. Фестивалът заема обществени, лични и открити градски пространства по продължението на улица Отец Паисий, която ще бъде затворена за автомобили.

Целта на проекта е да активизира, продуцира и покаже съвременна градска култура като програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформънси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения. Събитията са организирани и продуцирани от Фондация Отворени Изкуства, обитателите на улицата, индивидуални артисти и артистични групи. Акцентите са разделени в следните програми: Гостуващи проекти, Музикална програма, Обитателите действат.

Пълната програма: www.opsfestival.com/festival-2011/programa-2011/

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Резултати Отворена Покана – проекти – Фестивал Улица Отец Паисий, 2011

Фондация Отворени Изкуства има удоволствието да Ви представи одобрените от Отворената покана проекти, които ще бъдат включени във Фестивал “Улица Отец Паисий“, планиран да се проведе на 27, 28, 29 май 2011 г. в град Пловдив. На електронната поща на Фондацията до 11 април 2011 г. бяха получени 34 проекта, които бяха обсъдени подробно от екипа организиращ Фестивал „Улица Отец Паисий“.

Благодарим на всички кандидати за интереса и задълбочената работа!

Одобрените проекти са както следва:

1. Проектът, който получава пълна подкрепа и ще бъде организиран в партньорство с Фондация Отворени Изкуства е:

Сдружение “Плюс”

Име на проекта: Градски Портрет – графичен, видео, звуков портрет на улица Отец Паисий в три етапа

2. Проектите, които ще бъдат подкрепени организационно и финансово от Фондация Отворени Изкуства са както следва:

Лора Шумкова

Име на проекта: С куче на кафе/ С куче по „Отец Паисий” / Кучешки живот / Баутопия – документален видео филм и литературно четене

Никола Михов

Име на проекта: Фотопропаганда – снимки от витрината на социализма

Петко Танчев

Име на проекта: PAST/FUTURE – сайт спесифик видео проект

Виктория Георгиева

Име на проекта: Стрийт – арт и графити

3. Избраните проекти, които ще влезнат в официалната програма на фестивала и ще получат организационно съдействие са както следва:

Радио Пловдив

Име на проекта: Гледай радио Пловдив – студио на живо от улицата

Лов на Съкровища ЕООД

Име на проекта: Лов на Съкровища на ул. Отец Паисий

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Отворена Покана – проекти -Фестивал Улица Отец Паисий, 2011

Краен срок: 11 април 2011

Фондация Отворени изкуства има удоволствието да отправи покана за проекти за второто издание на проекта Уикенд фестивал Улица “Отец Паисий” Пловдив.

Фестивалът ще се проведе на 27, 28, 29 май 2011 година в обществени, лични и публични пространства по продължението на улица “Отец Паисий”, която ще бъде затворена за автомобили.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Кой може да кандидатства

Отворената покана има широк диапазон, могат да кандидатстват организации, частни лица, съюзи и сдружения, професионалисти и аматьори, български и чуждестранни лица, обитатели на улицата.

Какви проекти могат да кандидатстват

Приемат се проекти в областите: визуални изкуства, пърформативни изкуства, музика, литература, архитектура и урбанистика, екология, икономика, социология, етнология, други изследователски или активистки дейности.

Изискване към проектите е да представят и проблематизират града и градска култура като цяло или в частност живота и историята на улица “Отец Паисий”, Пловдив.

Проектите ще бъдат реализирани на улица “Отец Паисий”, Пловдив на 27, 28, 29 май 2011 година.

Подбор на проекти

Селекцията на проектите ще бъде направена на няколко резултатни нива:

- избрани проекти ще влязат в официалната програма на фестивала

- до пет селектирани проекта ще бъдат подкрепени организационно и логистично от Фондация Отворени изкуства

- един проект ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Фондация Отворени изкуства и организиран от нея

Кандидатурите ще бъдат разгледани от управителите на Фондация Отворени изкуства и програматорите на фестивала.

Как да кандидатствате

Изпратете следните документи на e-mail: office@openarts.info

- кратко описание на Вашия проект

- примерен бюджет

- СV + описание на дейността Ви + координати за връзка

Срок за подаване на кандидатури – до 11 април 2011

За информация

Фондация Отворени изкуства, ул. “Отец Паисий” 36, Пловдив 4000

www.openarts.info

……………………………………………………………………………………………………………………………….

СТАЖАНТИ И ДОБРОВОЛЦИ – ФЕСТИВАЛ УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ 2011

Фондация Отворени Изкуства има удоволствието да обяви свободни позиции за стажанти и доброволци, желаещи да се включат във фестивал „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ“, който ще се проведе на 27, 28, 29 май 2011 г. в град Пловдив

СТАЖАНТСКИ ПОЗИЦИИ:

БРАНДИРАНЕ

Отговорности:

- помощ при брандиране на местата свързани с Фестивал „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ“

- снабдяване на всички обекти по улица Отец Паисий и други определени за целта места с рекламни материали

- период на заетост: от 9 май до 29 май 2011 г. – почасово

3 свободни позиции

ПОМОЩНИК АРТИСТИ

Отговорности:

- техническа и организационна помощ за артистите, гости на Фестивал “Улица Отец Паисий“

- период на заетост: от 18 май до 29 май 2011 г. – почасово

10 свободни позиции

ФОТО И ВИДЕО ДОКУМЕНТАЦИЯ

Отговорности:

- фотографиране на организационни дейности, събития по време на фестивала, посетители

- видеозаснемане на организационни дейности, събития по време на фестивала, посетители

- заетост по време на фестивала – 27, 28, 29 май 2011 г. – в часовете на фестивала

4 свободни позиции

ДОБРОВОЛЧЕСКИ ПОЗИЦИИ:

Отговорности:

- информиране на публиката и посетителите по време на трите дни на фестивала

- заетост по време на фестивала – 27, 28, 29 май – в часовете на фестивала

20 свободни позиции

ФОНДАЦИЯ ОТВОРЕНИ ИЗКУСТВА ПРЕДЛАГА:

- Обучение и напътствия в работния процес

- Свидетелство за извършен доброволен труд или извършена стажантска дейност във Фондацията

- Рекламни сувенири

Имате възможност да придобиете поглед над културните събития в Пловдив, да

натрупате ценен организационен опит и разбира се, много да се забавлявате, поемайки отговорност като едно от лицата на фестивал „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ“.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В СРОК ДО 1 МАЙ 2011 Г. / ПЕТЪК:

- CV

- контакт за връзка

- описание на Вашите интереси

Кандидатурите се набират до 1 май на адрес:

Фондация Отворени Изкуства , ул. Отец Паисий 36, Пловдив

Телефон: 0885 78 73 06 , e-mail: info@openarts.info

……………………………………………………………………………………………………………………………….

СЪЗДАЙТЕ ПЛАКАТА ЗА ФЕСТИВАЛА УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ

Идеята на този плакат е, че хората от улица Отец Паисий го създават като си обменят изображения, които са важни за тях и ги свързват с улицата. Това може да е важен момент; спомен; може да е номерът на улицата; цвят; десен; схема; надпис; дума; рисунка или всичко, което би могло да се отпечата. Приемете го като вид игра или картинен разговор, където Вие разменяте това изображение с Вашия съсед. Плакатът представлява насложените …изображения.

Изпратете Вашето изображение на адрес:
info@openarts.info

или го донесете в офиса на Фондация Отворени Изкуства:
ул. Отец Паисий #36
до 10 април

Ако сканирате изображението, изберете 300 dpi от менюто на скенера Ви и го запазете като TIF формат. Отбележете името си и номера на улица Отец Паисий, на който живеете.

Очаквайте фестивала Улица Отец Паисий в Пловдив, 27, 28, 29 май 2011 година

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Фондация Отворени Изкуства има удоволствието да Ви представи одобрените от Отворената покана проекти, които ще бъдат включени във Фестивал “Улица Отец Паисий“, планиран да се проведе на 27, 28, 29 май 2011 г. в град Пловдив.viagra На електронната поща на Фондацията до 11 април 2011 г. бяха получени 34 проекта, които бяха обсъдени подробно от екипа организиращ Фестивал „Улица Отец Паисий“.

Благодарим на всички кандидати за интереса и задълбочената работа!

Одобрените проекти са както следва:

1. Проектът, който получава пълна подкрепа и ще бъде организиран в партньорство с Фондация Отворени Изкуства е:

Сдружение “Плюс”

Име на проекта: Градски Портрет – графичен, видео, звуков портрет на улица Отец Паисий в три етапа

2. Проектите, които ще бъдат подкрепени организационно и финансово от Фондация Отворени Изкуства са както следва:

Лора Шумкова

Име на проекта: С куче на кафе/ С куче по „Отец Паисий” / Кучешки живот / Баутопия – документален видео филм и литературно четене

Никола Михов

Име на проекта: Фотопропаганда – снимки от витрината на социализма

Петко Танчев

Име на проекта: PAST/FUTURE – сайт спесифик видео проект

Виктория Георгиева

Име на проекта: Стрийт – арт и графити

3. Избраните проекти, които ще влезнат в официалната програма на фестивала и ще получат организационно съдействие са както следва:

Радио Пловдив

Име на проекта: Гледай радио Пловдив – студио на живо от улицата

Лов на Съкровища ЕООД

Име на проекта: Лов на Съкровища на ул. Отец Паисий

С уважение и сърдечни поздрави:

Екипът на Фондация Отворени Изкуства

 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Фестивал Улица Отец Паисий, 2011

Успоредната градска култура – Препокриване

Една улица става тема, сцена и фокус на градски събития за втора поредна година. Това е ул. Отец Паисий в Пловдив.

Фестивалът заема обществени, лични и открити градски пространства по продължението на улица Отец Паисий, която ще бъде затворена за автомобили.

Програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформънси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения.

Събитията са организирани и продуцирани от Фондация Отворени Изкуства, обитателите на улицата, индивидуални артисти и артистични групи. Акцентите са разделени в следните програми: Гостуващи проекти, Музикална програма, Обитателите действат.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Краен срок: 11 април 2011

Фондация Отворени изкуства има удоволствието да отправи покана за проекти за второто издание на проекта Уикенд фестивал Улица “Отец Паисий” Пловдив.

Фестивалът ще се проведе на 27, 28, 29 май 2011 година в обществени, лични и публични пространства по продължението на улица “Отец Паисий”, която ще бъде затворена за автомобили.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Кой може да кандидатства
Отворената покана има широк диапазон, могат да кандидатстват организации, частни лица, съюзи и сдружения, професионалисти и аматьори, български и чуждестранни лица, обитатели на улицата.

Какви проекти могат да кандидатстват
Приемат се проекти в областите: визуални изкуства, пърформативни изкуства, музика, литература, архитектура и урбанистика, екология, икономика, социология, етнология, други изследователски или активистки дейности.

Изискване към проектите е да представят и проблематизират града и градска култура като цяло или в частност живота и историята на улица “Отец Паисий”, Пловдив.

Проектите ще бъдат реализирани на улица “Отец Паисий”, Пловдив на 27, 28, 29 май 2011 година.

Подбор на проекти
Селекцията на проектите ще бъде направена на няколко резултатни нива:
- избрани проекти ще влязат в официалната програма на фестивала
- до пет селектирани проекта ще бъдат подкрепени организационно и логистично от Фондация Отворени изкуства
- един проект ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Фондация Отворени изкуства и организиран от нея

Кандидатурите ще бъдат разгледани от управителите на Фондация Отворени изкуства и програматорите на фестивала.

Как да кандидатствате
Изпратете следните документи на e-mail: office@openarts.info
- кратко описание на Вашия проект
- примерен бюджет
- СV + описание на дейността Ви + координати за връзка
Срок за подаване на кандидатури – до 11 април 2011

За информация
Фондация Отворени изкуства, ул. “Отец Паисий” 36, Пловдив 4000
Веселина Сариева / управител / 0888 520 375/ office@openarts.info
Станислава Груева / координатор / 0885 787 306 / info@openarts.info

Comments are closed.