Фестивал 2010

ПРОЕКТ УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ, 2010
Запознай се с успоредната градска култура!

Пловдив, февруари – май 2010

Една улица в Пловдив става фокус на градски събития през следващите два месеца. Това е ул.Отец Паисий, успоредната улица на Главната, където винаги е имало паралелна градска култура.

Проектът „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” e първият с този формат, провеждан в страната, който преминава в два етапа – изследователски дейности през февруари и март и обществени събития – културен фестивал през април и май.

По време на Културния фестивал „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” в рамките на два месеца на улицата ще се проведат разнообразни събития – две изследователски изложби, посветени на миналото и настоящето на улицата, уикенд-фестивал, съпътстваща програма през май от изложби, четения, лекции, беседи, ще бъдат издадени книжка и карта на улицата.

Улица Отец Паисий е павираната улица, коята се спуска от Джумая Джамия до Централната Поща, междинната улица, която е успоредна както на пешеходната Главна, така и на един от най-активните булеварди в Пловдив. Улица Отец Паисий има много лица – тук е най-голямата концентраця на златарски магазини в града, всички видове услуги – часовникари, обущари, фризьори, дори черна търговия, обитавана е с години от арменци, гърци, турци, на номер 29 e емблематичният арменски дом с ресторант Ереван, тук са и другите ресторанти с типична кухня – италианска, национална, европейска, на улицата е централният трафопост за тролеите в Пловдив, в края на “Отец Паисий” където е затворена – са културните точки Галерия Сариев и artnewscafe. Вървейки по улицата може да видите непроменили се бизнеси от преди 20 – 30 години, някои от тях с все същите соц стоки, но също така и нови луксозни брандове и бутици. В историята на улица Отец Паисий има много интересни факти – през нея е минавал градски транспорт, помещавали са се обществени сгради като поща и болница, модна шапкарница, аероклуб, представителство на луксозни автомобили, футболен клуб, на улицата са живели фамилии, активно участващи в обществения живот и познати на всички пловдивчани.

Подбора на участници във фестивала „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” е широк – от експерти, през млади автори, до обитатели на улицата. Креативните и изследователски дейности около двете изложби посветени на улица Отец Паисий са дело на студенти хуманитаристи и фотографи от Пловдив. Във цяластната програма на фестивала ще участват индивидуално поканени артисти, музиканти, визуални артисти, актьори от цялата страна, а в дейностите около уикенд фестивала на 24-25 април ще се вкючи цялата улица – заведения, галерии, магазини, услуги.

Организатори и инициатори са Open Arts Foundation, чиято дейност е насочена към обживяване на градската среда и културните пространства чрез съвременни културни практики, организация, която също се помещава на ул. Отец Паисий в Пловдив. Основно събитие на Open Arts Foundation е Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Съорганизатори на Проекта „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” са Център за антропологични и етносоциологически изследвания към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Медийни партньори са БНТ Пловдив, Радио Пловдив, Програмата Пловдив Инфо, plovdiv24.bg, Капитал LIGHT.

Проектът „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” се финансира от програмата на Фонд за подкрепа на дебютни проекти, осъществявана съвместно от Национален фонд “Култура”, Фондация „Арт Офис” и Сдружение „Терра Алтера” и от Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Фондация Америка за България.

—-

По време на Културния фестивал „УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ” в рамките на два месеца на улицата ще се проведат разнообразни събития – две изследователски изложби, посветени на миналото и настоящето на улицата, уикенд-фестивал, съпътстваща програма през май от изложби, четения, лекции, беседи.

СЪБИТИЯ / ПРОГРАМА:
23 април – 31 май – Eтно-фотографска изложба – бивш НАРМАГ
12 април – 31 май – Архивна изложба – витрини и свободни простванства по улицата с артистичен site-specific проект – по цялата улица
24-25 април – уикенд-фест на улицата – две сцени с музикални събития, пърформънси, дискусии, прожекции, стрийт-арт, кулинария, битак.
месец май – Съпътстваща програма: дискусии, четения, музика, стрийт-арт – бивш НАРМАГ, галерия „Сариев”, artnewscafe, улицата

блог на проекта: http://ulica-otec-paisiy.blogspot.com/

 

 

Comments are closed.